“Σκόνταψε” στην τρικομματική ο Νόμος για την Ιθαγένεια

«Μπλόκο» στην απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει η άμεση εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, βάζει το ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας νέους τριγμούς στην τρικομματική κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, με Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο αποκαλούμενος νόμος Ραγκούση (νόμου 3838/2010 ) για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Το Ανώτατο δικαστήριο έκρινε στην κλειστή διάσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, αν δεν γίνει αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.

Μετά τη διαρροή της απόφασης, ο πρωθυπουργός έδωσε εσπευσμένα εντολή στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Αναπληρωτή υπουργό κ. Χαράλαμπο Αθανασίου να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για την άμεση εφαρμογή της χθεσινής απόφασης του ΣτΕ.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, εντός 7 ημερών να προετοιμάσει και να δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο σύμφωνα με την απόφαση, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ιπποκράτους.

ΠΑΣΟΚ: Καμία νομοθετική πρωτοβουλία χωρίς τη συμφωνία των «τριών»

«Το ΠΑΣΟΚ αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ για τα θέματα του νόμου 3838/10 προκειμένου να τη μελετήσει», διαμηνύει η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώφη Γεννηματά και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν μπορεί να αναληφθεί βεβιασμένα και χωρίς τη συμφωνία των κομμάτων που την στηρίζουν».

Στην ανακοίνωση, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι «ο δεσμός των νόμιμων μεταναστών που ζουν πολλά χρόνια στη χώρα και των παιδιών τους με την Ελλάδα είναι ένα πραγματικό γεγονός το οποίο η πολιτεία δεν πρέπει να παραβλέπει» και συμπληρώνει: «Η Ελληνική κοινωνία πρέπει να είναι μια ανοιχτή σύγχρονη Ευρωπαϊκή κοινωνία γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπερασπίζεται ουσιαστικά και την Εθνική ταυτότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εισηγήτρια του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία χαρακτήρισε «σοβαρό ατόπημα» τη διαρροή του αποτελέσματος της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Η ξεκαθαρίζει πάντως ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία δεν μπορεί να αναληφθεί χωρίς τη συμφωνία όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Nωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή ο Πάρις Κουκουλόπουλος στενός συνεργάτης του κ. Βενιζέλου είπε πως θα πρέπει πρώτα να καθίσουν στο τραπέζι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί για να υπάρξει αλλαγή σε οποιονδήποτε νόμο.

Παράλληλα ο Γιάννης Ραγκούσης έγραψε πριν από λίγο στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι «έαν οι διαρροές είναι ακριβείς το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τα παιδάκια 2ης γενιάς!!!όχι για τους ενήλικες μετανάστες… Η άποψη μου αφού μάθουμε επίσημα την απόφαση του ΣτΕ. Πάντως εγώ δεν πρόκειται να επαναλάβω τις αρνητικές πρακτικές της μεταπολίτευσης».

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, έχουν επίσης υπάρξει ενστάσεις σχετικά με την αιφνίδια αλλαγή στο νόμο χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την Αγίου Κωνσταντίνου.

Σίμος Κεδίκογλου: Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι

Απαντώντας στις έντονες αντιδράσεις που προέκυψαν- κυρίως από την Ιπποκράτους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου υποστήριξε πως ο νόμος για την απόδοση Ιθαγένειαςκρίθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας αντισυνταγματικός και ο νόμος πρέπει – αναγκαστικά πλέον -να αντικατασταθεί με άλλο νομοθέτημα, που θα είναι – εξίσου αναγκαστικά- συμβατό με την απόφαση του ΣτΕ.
«Φιλοδοξία μας και κοινή μας δέσμευση είναι να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο, αντίστοιχο με όσα υπάρχουν και λειτουργούν αποτελεσματικά σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα λαθρομετανάστευσης, όπως η Ελλάδα. Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο κ. Κεδίκογλου και συμπληρώνει:

«Η Ελλάδα είναι μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία, αλλά δεν είναι ξέφραγο αμπέλι! Πληροφορούμε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει τίποτε το «προοδευτικό» σε μια χώρα που καταντάει ανοχύρωτη σε όποιον θέλει να μπει και να εγκατασταθεί, χωρίς έλεγχο και χωρίς νόμιμες προϋποθέσεις».

«Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών της δεν μπορούν να εξομοιώνονται με εκείνα όσων μπαίνουν παράνομα στη χώρα. Αυτό δεν αναβαθμίζει τους παράνομους μετανάστες, υποβαθμίζει τους πολίτες», πρόσθεσε και επανέλαβε πως «όλα αυτά, όμως, θα αντιμετωπιστούν και θα λυθούν με νομοθετική πρωτοβουλία, μετά από συνεννόηση με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και με φιλοδοξία να καλύψουν ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό φάσμα της Βουλής».