Ο Κυπριακός Τύπος, 15 Νοεμβρίου 2012

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για τις διαβουλεύσεις με την Τρόικα και η πορεία των διαπραγματεύσεων, τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα για τον τομέα της υγείας, οι προκλήσεις των Τούρκων στη νεκρή ζώνη της περιοχής Αυλώνας, η θέση της Γενικής Ελέγκτριας για τη νέα τιμολογιακή πολιτική και η πανευρωπαϊκή κινητοποίηση των συνδικάτων κατά της λιτότητας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Για ποιόν χτυπά το … καμπανάκι;» γράφει πως ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφια και οι συνεργάτες του δεν χάνουν ευκαιρία να εκθέτουν τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή, εξωθώντας τον σε παραίτηση. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει πως ξεκαθάρισμα προθέσεων σε υψηλό επίπεδο ζητά η τρόικα και πως επίκειται συνάντηση των επικεφαλής της Τρόικας με τον Πρόεδρο Χριστόφια μετά το τέλμα στις διαπραγματεύσεις. Εξάλλου σημειώνει πως η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη καταγγέλλει ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα είναι δυσμενέστερη για τους καταναλωτές σε σύγκριση με εκείνες που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παίζει με τη φωτιά και τον χρόνο η Κυβέρνηση» γράφει πως σημασία στο περιεχόμενο της συμφωνίας με τους δανειστές μας και όχι στον χρόνο της υπογραφής της, δήλωσε ότι δίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Αλλού αναφέρει πως σύμφωνα με δημοσκόπηση απαισιόδοξοι για λύση είναι οι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι δεν αποδέχονται Τουρκοκύπριο για Πρόεδρο. Εξάλλου αναφέρει πως διχάζουν τα 13 μέτρα της Τρόικας που αφορούν στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Προμηνύματα αδιεξόδου» κάνει λόγο για σοβαρά αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και σημειώνει πως αυτό προκύπτει από τη χθεσινή απογευματινή ανασκόπηση της κατάστασης από τη διαπραγματευτική ομάδα, αλλά και τα όσα κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ομιλία του κατά τη γενική συνέλευση του CIPA. Επίσης αναφέρει πως σύμφωνα με στοιχεία, οι άποροι μαθητές έφτασαν στους 8 χιλιάδες 278. Αλλού αναφέρει πως οι Τούρκοι μπήκαν για να μείνουν στη νεκρή ζώνη της περιοχής Αυλώνας.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Κύπρος μπορεί να βγει δυνατή» αναφέρει πως η κυπριακή οικονομία έχει γερές βάσεις και με σωστές κινήσεις μπορεί να ανακάμψει, είναι το μήνυμα που έστειλε χθες προς κάθε κατεύθυνση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή αντικατοχική εκδήλωση του ΑΚΕΛ για καταδίκη του ψευδοκράτους στο οδόφραγμα του Ορφέα στη Λευκωσία. Επίσης σημειώνει πως η Υπουργός Υγείας Ανδρούλα Αγρότου δήλωσε πως δεν παρατηρείται έλλειψη φαρμάκων στο νοσοκομείο της Λεμεσού.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Απεργίες σε όλη την Ευρώπη» πως εκατομμύρια άτομα κατήλθαν σε διαδηλώσεις στην Ευρώπη κατά των περικοπών που όπως αναφέρουν έχουν χειροτερέψει την οικονομική κρίση. Αλλού αναφέρεται στη θέση που εξέφρασε η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου κατά των τεστ πατρότητας που το Τμήμα Μετανάστευσης ζητά από τις αλλοδαπές μητέρες να παρουσιάσουν προκειμένου να αποδείξουν ότι ο πατέρας είναι κυπριακής καταγωγής. Εξάλλου αναφέρει πως σύμφωνα με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ελάχιστο ποσοστό γυναικών σε μη εκτελεστικές θέσεις των διοικητικών συμβουλίων εισηγμένων εταιριών δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο του 40% μέχρι το 2020.

Πηγή: www.onalert.gr