10 πράγματα που δεν ξέρετε για την επικινδυνότητα του διαβήτη

Ο Διαβήτης είναι μια πάθηση που τα τελευταία χρόνια κυριολεκτικά καλπάζει και αυξάνεται κυρίως στο Δυτικό κόσμο. Η ραγδαία του αύξηση είναι τόσο μεγάλη που αγγίζει τα όρια του τετραπλασιασμού. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα ή το φύλο. Είναι μια χρόνια νόσος που όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη μπορεί να φέρει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Διαβάστε 10 επιπτώσεις που έχει ο Διαβήτης στην υγεία μας.

 – Περίπου 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με Διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

– Ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή.

– αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης ενηλίκων

– την πρώτη αιτία τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας

– την πρώτη αιτία ακρωτηριασμών των κάτω άκρων

– την πρώτη αιτία στυτικής δυσλειτουργίας

– τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια

– εξαπλασιάζει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια

– διπλασιάζει τον κίνδυνο για άνοια, νόσο Aλτσχάιμερ και κατάθλιψη.

– 40 – 45% των νοσηλευόμενων για έμφραγμα έχουν γνωστό ή ανακαλυπτόμενο στην νοσηλεία για το έμφραγμα διαβήτη. Συνολικά το 65 – 70% των εμφραγματιών παρουσιάζουν διαταραχή του μεταβολισμού γλυκόζης.

Ιδιαίτερα συχνή είναι η σιωπηλή ισχαιμία στα διαβητικά άτομα (στεφανιαία νόσος, δηλαδή, χωρίς συμπτωματολογία). Με σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές μέχρι και το 40% των διαβητικών (που είναι ασυμπτωματικά για στεφανιαία νόσο) παρουσιάζουν σιωπηλή ισχαιμία. Ο κύριος λόγος της ιδιαίτερα συχνής σιωπηλής ισχαιμίας στα διαβητικά άτομα είναι η παρουσία καρδιακής αυτόνομης νευροπάθειας.

Μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου ή μετά την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου οι ελλιποβαρείς (ΒΜΙ<22) παρουσιάζουν 2 με 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος (ΒΜΙ 22 – 25). Το εντυπωσιακό στις τελευταίες αυτές μελέτες είναι ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση ακόμα με αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Πηγή: www.newsit.gr