Βόλος, πόλη με ξεχωριστή γοητεία

Πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, η σύγχρονη πόλη του Βόλου, χτισμένη στο μυχό του Παγασητικού κόλπου και απλωμένη έως τα ριζά του Πηλίου, είναι σημαντικό βιομηχανικό κέντρο, αλλά και λιμάνι με αξιόλογη εμπορική και αλιευτική κίνηση.
Ξεχωριστό χρώμα στην πόλη δίνουν η καλή ρυμοτομία, τα νεοκλασικά κτίρια, τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου, οι πλατείες και οι πεζόδρομοι με τα εμπορικά καταστήματα, οι ψαροταβέρνες, τα τσιπουράδικα και τα μεζεδοπωλεία.
Ο Βόλος αναπτύσσει αξιοσημείωτη πολιτιστική δραστηριότητα και διαθέτει μια ζωντανή πανεπιστημιακή κοινότητα.
Επιβατικά και εκδρομικά σκάφη, καθώς και κρουαζιερόπλοια, δένουν στολιμάνι του Βόλου, που αποτελεί αφετηρία για εκδρομές σε περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και μεγάλης ιστορικής αξίας.
Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του Βόλου συγκαταλέγονται:
Το κτίριο Παπαστράτου
Στο κτίριο με τους χαρακτηριστικούς θόλους, καπναποθήκη παλαιότερα, στεγάζονται υπηρεσίες και σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο παραλιακός πεζόδρομος, στο λιμάνι
Καφέ μπαρ και εστιατόρια προσελκύουν τους κατοίκους του Βόλου και τους πολυάριθμους επισκέπτες.
Το χάλκινο ομοίωμα της Αργούς 
Το έργο του γλύπτη Νικόλα βρίσκεται μπροστά στην πύλη του Λιμεναρχείου.
Η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου
Χτισμένη το 1935, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου, η εκκλησία δεσπόζει στην προκυμαία της πόλης.
Το Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο ντε Κίρικο» 
Εδώ εκτίθενται έργα σημαντικών ελλήνων ζωγράφων και φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις. Ο διάσημος ιταλός ζωγράφος γεννήθηκε στο Βόλο το 1888.
Το κτίριο του Δημαρχείου
Δείγμα παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, το κτίριο, δημιούργημα του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, φιλοξενεί έργα του χαράκτη Τάσσου και των επιγόνων του, με θέματα από την ιστορική διαδρομή του Βόλου.
Το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού 
Το διατηρητέο μνημείο εγκαινιάστηκε το 1884, επί κυβερνήσεως Χαριλάου Τρικούπη.
Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου
Χτισμένος το 1934, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου, ο ναός διαθέτει μαρμάρινο καμπαναριό.
Το πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα
Στο κτίριο του 1926 στεγάζεται το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, δημιούργημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Το εργοστάσιο πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, όπου κατασκευάζονταν ποικίλοι τύποι πλίνθων και κεράμων, τερμάτισε τη λειτουργία του το 1978. Τα τριβεία, οι πρέσες, οι κοφτήρες, οι δεξαμενές αργίλου, τα βαγονέτα και η κάμινος ανασυνθέτουν την παραγωγική διαδικασία για τις ανάγκες της περιήγησης του επισκέπτη και της γνωριμίας του με το παραδοσιακό επάγγελμα τουπλινθοκεραμοποιού.
Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το Βόλο, αλλά και για ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

in.gr