Γερμανία: «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» στη Νυρεμβέργη, από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου

Η «καρδιά» του ελληνικού κινηματογράφου χτυπά και πάλι στη Νυρεμβέργη, με τις «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» που διοργανώνονται και φέτος από την Ελληνική Καλλιτεχνική Λέσχη της γερμανικής πόλης, σε συνεργασία με την υπηρεσία Πολιτισμού του Δήμου Νυρεμβέργης «Kunst Kultur Quartier Nurnberg» και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

 

Στόχος των εκδηλώσεων είναι να προσφέρουν στους φίλους της 7ης Τέχνης την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ελληνικό κινηματογράφο και να ενημερωθούν για τις σύγχρονές τάσεις και θεματικές με τις οποίες πραγματεύεται σήμερα.

 

Η έναρξη του αφιερώματος θα γίνει με την ταινία «Άδικος Κόσμος», του Φίλιππου Τσίτου, που έχει προταθεί από ελληνικής πλευράς για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2013.

 

Στο πλαίσιο του 3ου αφιερώματος στο νεότερο ελληνικό κινηματογράφο (σ.σ. οι δύο προηγούμενες έγιναν το 2008 και το 2010), θα παρουσιαστούν σύγχρονες και ιδιαίτερης σημασίας ελληνικές ταινίες. Μεταξύ αυτών οι πρωτοποριακές και εναλλακτικές ταινίες για τα δεδομένα ενός κινηματογραφικού αφιερώματος «Άλπεις» και «Attenberg», τις πιο πρόσφατες και εξαιρετικά δημοφιλείς ταινίες «Νήσος 2», «Ζητείται Ψεύτης», «Το ταγκό των Χριστουγέννων», «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα», «Δεμένη κόκκινη κλωστή», «Αθανασία» και την κλασική πλέον αγαπημένη ταινία «Ποτέ την Κυριακή», με την αλησμόνητη Μελίνα Μερκούρη.

 

Επίσης, Έλληνες ηθοποιοί και σκηνοθέτες θα τιμήσουν με την παρουσία τους το φεστιβάλ και θα δώσουν την ευκαιρία στους φίλους του ελληνικού κινηματογράφου να συζητήσουν και να γνωριστούν στο τέλος της προβολής κάθε ταινίας.Μια ιδιαίτερα ξεχωριστή παράλληλη δράση για τη φετινή χρονιά αποτελεί ο διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους, με τίτλο «Η Εικόνα μου για την Ελλάδα». Πρόκειται για ταινίες μαθητών και νεαρών καλλιτεχνών της πόλης που εκθέτουν την καλλιτεχνική τους άποψη σχετικά με την ελληνική πραγματικότητα.

ana-mpa.gr