Ο Κυπριακός τύπος σήμερα 17-11-12

Το θέμα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, η χθεσινή κατάληξη των τεχνοκρατικών συναντήσεων, οι πληροφορίες για διάσταση απόψεων μεταξύ Τρόικας και Κυβέρνησης, οι εκτιμήσεις για το ύψος στο οποίο θα ανέλθει το δημόσιο χρέος, οι προεκλογικές δηλώσεις για το θέμα αλλά και η κατάσταση στο Ισραήλ με την επιστράτευση 75,000 εφέδρων, είναι τα κύρια θέματα των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου.
Προβάλλονται επίσης πρωτοσέλιδα, το θέμα των ανείσπρακτων ενταλμάτων, η σύγκρουση διπλωματών με ΥΠΕΞ για το θέμα των μεταθέσεων, ο απόηχος της κόντρας Σ. Κασσίνη Άντρου Κυπριανού, η υποψηφιότητα Πραξούλας Αντωνιάδου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και η ετοιμότητα του συνδικαλιστικού κινήματος για κινητοποιήσεις.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Ναι ή Όχι από Χριστόφια» γράφει ότι η Τρόικα εξαρτά την περαιτέρω παραμονή της στην Κύπρο από τα μηνύματα που θα λάβει από τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστόφια και ότι υπάρχει διάσταση των κυβερνητικών θέσεων με το νέο έγγραφο της Τρόικας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε επιστολή Ν. Αναστασιάδη στον Δ. Χριστόφια, στην οποία ο υποψήφιος Πρόεδρος καλεί τον απερχόμενο Πρόεδρο να αναλάβει τις ευθύνες του μπροστά στους κινδύνους που απειλούν την κυπριακή οικονομία και ειδικότερα το τραπεζικό σύστημα. Αλλού γράφει ότι αντί να μειώνονται, χρόνο με τον χρόνο τα ανείσπραχτα εντάλματα αυξάνονται και το 2012 το συνολικό ποσό ανήλθε στα 27.979.446 ευρώ.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Εκτεθειμένοι κατά 4,9 δισεκατομμύρια» γράφει ότι εκτεθειμένη κατά 4,9 δις. ευρώ μένει η Κύπρος, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια αποφυγής του κουρέματος του δημοσίου χρέους και παρόλο που η Κυβέρνηση αφήνει να νοηθεί ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο, δηλαδή κοντά στο 120%, όπως επιβάλει το ΔΝΤ, οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι αριθμοί διαψεύδουν τις κυβερνητικές εκτιμήσεις. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι στη Βουλή μεταφέρθηκε η κόντρα Σ. Κασίνη – Α. Κυπριανού με τον Πρόεδρο της Επιτροπής θεσμών Δ. Συλλούρη να εκφράζει πρόθεση να εγγράψει το θέμα στην Επιτροπή. Αλλού αναφέρει ότι ποινή φυλάκισης 4 ετών επέβαλε το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε 31χρονο κάτοικο Λεμεσού, που κρίθηκε ένοχος για την διάπραξη 22 διαρρήξεων κατοικιών σε Λευκωσία και Λεμεσό.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Τα πάντα σε μια κλωστή» και γράφει ότι μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων με την Τρόικα φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή για να αποδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα και ότι όλες οι πληροφορίες, εντός κι εκτός Κύπρου, οι φειδωλές δηλώσεις και οι έμμεσες αναφορές, δείχνουν ότι οι διαφορές μεταξύ Τρόικας και Κυβέρνησης παραμένουν μεγάλες. Αλλού γράφει ότι ύστερα από πεντάωρη συνεδρίαση, που είχε έντονο συγκρουσιακό χαρακτήρα, ο κλάδος διπλωματών με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε να ζητήσει αναστολή 13 μεταθέσεων που προωθεί το ΥΠΕΞ και θεωρήθηκαν προεκλογικές. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο Ανδρέας Ιατρόπουλος, μέχρι πρότινος υπαρχηγός της Αστυνομίας, έφυγε με σύνταξη αλλά διορίστηκε ως ποινικός ανακριτής και τώρα θα διερευνά υποθέσεις εναντίον μελών της Αστυνομίας.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Όχι σε αδιέξοδες συνταγές» και γράφει ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση στα Λειβάδια Λάρνακας είπε ότι «ουσία και όχι σχήμα λόγου είναι το σωστό περιεχόμενο στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας». Σε άλλο θέμα γράφει ότι στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει το μνημόνιο με την Τρόικα, με το δημόσιο χρέος να περιορίζεται κοντά στο 120% που θεωρείται από το ΔΝΤ ως το ανώτατο όριο για να μπορεί να είναι βιώσιμο . Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι πανέτοιμη για δυναμικές και μαζικές αντιδράσεις είναι η ΠΕΟ, έναντι ενός σκληρού μνημονίου.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Το Ισραήλ προχωρεί σε επιστράτευση εφέδρων» γράφει ότι οι Ισραηλινοί Υπουργοί κλήθηκαν χθες να εγκρίνουν την επιστράτευση 75,000 εφέδρων, ύστερα από επίθεση με ρουκέτα εκ μέρους των Παλαιστινίων ανταρτών η οποία χτύπησε σχεδόν την Ιερουσαλήμ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η πρώην Υπουργός Πραξούλα Αντωνιάδου εισέρχεται στην προεκλογική κούρσα του Φεβρουαρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι φιγούρες των ταινιών Star Wars, καθώς και τα αντίστοιχα παιχνίδια ντόμινο επιλέγηκαν αυτή την εβδομάδα για να περιληφθούν στο Toy Hall of Fame στο παιδικό πολιτιστικό και ιστορικό μουσείο της Νέας Υόρκης “Strong”.

cna.org.cy