Ο Κυπριακός Τύπος, 18 Νοεμβρίου 2012

Τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με την Τρόικα σε προτάσεις που προκαλούν έντονες αντιδράσεις, οι εκτιμήσεις για το ύψος τους δημοσίου χρέους και του πακέτου στήριξης που θα χρειαστεί η Κύπρος, οι αντιπαραθέσεις κομμάτων και υποψηφίων Προέδρων για το θέμα, καθώς και τα ποσοστά των υποψηφίων για την Προεδρία με βάση δημοσκόπηση είναι τα θέματα που απασχολούν τους κύριους τίτλων των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής.
Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Σε χειρότερη θέση από όλους η Κύπρος» γράφει ότι ενώ χθες ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αντάλλαξαν απόψεις για το νέο έγγραφο τις Τρόικας, στις Βρυξέλλες γίνονται απογοητευτικές εκτιμήσεις με το πακέτο στήριξης που θα χρειαστεί η Κύπρος να υπολογίζεται πάνω από τα 20 δις με ενδεχόμενο να αγγίξει και τα 25 δις. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος αναφέρει ότι Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας είναι το ίδιος ΑΚΕΛικό νόμισμα με δύο όψεις. Γράφει αλλού, ότι λουκέτο σε εκατοντάδες καταστήματα μπήκε στη Λεμεσό με πέραν των 300 να έχουν κλείσει στο κέντρο της πόλης.
«Η Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Θα κριθεί στο νήμα η μάχη Μαλά – Λιλλήκα» γράφει ότι αμετάβλητες παραμένουν οι ισορροπίες μεταξύ των τριών βασικών υποψηφίων στις Προεδρικές, συγκριτικά με πριν από ένα μήνα, όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση της εφημερίδας με τον Ν. Αναστασιάδη να συγκεντρώνει 35,9% τον Γιώργο Λιλλήκα 18,7% και τον Σταύρο Μαλά 19,6% στην πρόθεση ψήφου στον α’ γύρο. Άλλα λένε οι αριθμοί και άλλα η Κυβέρνηση γράφει αλλού η εφημερίδα, αναφέροντας ότι δεν αποκλείεται το δημόσιο χρέος να φτάσει κοντά στο 190%, αν ληφθεί υπόψη ότι από τους υπολογισμούς απουσιάζουν τα 2,5 δις που η Κυβέρνηση δανείστηκε από τη Ρωσία αλλά και ο εσωτερικός δανεισμός. Επίσης, αναφέρεται σε ατεκμηρίωτες κατηγορίες για ξέπλυμα από τη Γερμανία, η οποία χρησιμοποιείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Κλειδί το δημόσιο χρέος» και γράφει ότι καταιγιστικές και άκρως ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με το κλιμάκιο της Τρόικας για τη συνομολόγηση του κυπριακού μνημονίου, με συνταξιοδοτικό και κερδοφόρους ημικρατικού οργανισμούς να βρίσκονται στο στόχαστρό της. Αλλού γράφει το Βερολίνο θέτει θέμα εταιρικού φόρου στους G20 για την επιβολή μίνιμουμ ποσού φορολόγησης σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αναφέρει επίσης ότι ο Ντάουνερ αρχίζει αυτή την εβδομάδα επαφές για το Κυπριακό σε Λευκωσία, Αθήνα, Άγκυρα, Βρυξέλλες και Λονδίνο, λαμβάνοντας υπόψη το φυσικό αέριο, την οικονομική κρίση και τις προεδρικές εκλογές.
Η «Χαραυγή» με τίτλο «Σκηνικό πιέσεων» γράφει ότι σκηνικό πιέσεων στήνουν οι τεχνοκράτες της Τρόικας, εκμεταλλευόμενοι τη στάση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΔΗΣΥ στο θέμα των διαπραγματεύσεων. Αλλού προβάλει συνέντευξη της Υπουργού Εσωτερικών Ελένης Μαύρου η οποία αναφέρει ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι οι μεγάλες αναπτύξεις και ότι έχουν αδειοδοτηθεί 10 από τις 21 αιτήσεις για μεγάλες αναπτύξεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «παρών» δηλώνουν οι νέοι της Αριστεράς, οι οποίοι αντλούν διδάγματα από την επέτειο του Πολυτεχνείου, αντιστέκονται στο κατεστημένο και ψηφίζουν Σταύρο Μαλά.
Η αγγλόγλωση «Sunday Mail» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Μνήμες των σκοτεινών ημερών του 2004 με την Τρόικα διχάζουν» γράφοντας ότι τα πυρά της Κυβέρνησης αυξάνονται εναντίον όσων υποστηρίζουν το μνημόνιο, η Κυβέρνηση σχεδιάζει νέα επιδρομή στο ταμείο των ημικρατικών οργανισμών και ο οίκος Moody’s να σκέφτεται περαιτέρω υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων. Αλλού αναφέρει ότι το καταφύγιο γαϊδουριών στο Βουνί χρειάζεται χρηματοδότηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε τα κρατικά κτήρια της Χαμάς στη Γάζα χθες, περιλαμβανομένου και του γραφείου του πρωθυπουργού ύστερα από την κινητοποίηση 75,000 εφέδρων από το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ προετοιμάζοντας πιθανή χερσαία εισβολή.
«Η Καθημερινή της Κυριακής» υπό τον τίτλο «Τελευταία παρτίδα Χριστόφια σε σκληρό πόκερ» γράφει ότι με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η Κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, καθώς το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και τα αποθεματικά του κράτους εξαντλούνται. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του υποψηφίου για την Προεδρία Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος όπως αναφέρεται, εμφανίζεται έτοιμος και με λύσεις στο χέρι για γρήγορη έξοδο από την κρίση και μιλά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν ενόσω δεν υπάρχει κατάληξη με την Τρόικα. Αλλού γράφει ότι σε ένα από τα τρία σημεία-κλειδιά για όλη την ΕΕ αναδεικνύεται η Κύπρος μέσω του συστήματος MEOLUT, το οποίο θα παρέχει πληροφορίες σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ για θέματα Έρευνας και Διάσωσης.
«Η Μάχη» κάτω από τον τίτλο «Κορώνα γράμματα το μέλλον της Κύπρου» φιλοξενεί συνέντευξη του Αντιπρόεδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη ο οποίος χαρακτηρίζει περίεργή και ακατανόητη την τακτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα. Αλλού γράφει ότι ένα μέτρο πριν συμπλακούν δύο μεγάλες ομάδες αγνώστων προσώπων, έφθασε το βράδυ της Παρασκευής η Αστυνομία στον κυκλικό κόμβο του λιμανιού της Λάρνακας, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες της Αστυνομίας είχε διευθετηθεί ραντεβού για μακελειό.
cna.org.cy