H Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας

Άποψη από παλιότερη γιορτή της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης.

Την Κυριακή, 25 Νοεμβρίου πρόκειται να γίνει η καθιερωμένη Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, στην οποία, εκτός των άλλων θεμάτων που θα συζητηθούν, θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και θα εκλεγεί η Εφορευτική Επιτροπή που θα διενεργήσει τις εκλογές, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη.

Η Συνέλευση θα γίνει στις 2 το απόγευμα στην «Αίθουσα Ανδριανάκου» στο Alphington Grammar, ενώ μισή ώρα νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Συνέλευση προκειμένου τα μέλη να υπερψηφίσουν μια προσθήκη σε ένα άρθρο του Καταστατικού.

Η προσθήκη που θα συμπεριλαμβάνει την πρόταση «Η προώθηση της Ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας και πολιτισμού» κρίθηκε αναγκαία ώστε τα χρήματα που θα δίνονται για την ανέγερση του Πολιτιστικό Κέντρου να είναι αφορολόγητα. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο και να δοθεί η απαιτούμενη συγκατάθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οι σκοποί του Κέντρου στο συγκεκριμένο Άρθρο του Καταστατικού.

Το άρθρο θα συμπληρωθεί και με την εξής πρόταση: «Συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών συνεισφορών από το κοινό στο Ταμείο του Κέντρου Αντίποδες του Ελληνικού Πολιτισμού, Κληρονομιάς και Ελληνικής Γλώσσας».

Όπως έχουμε αναφέρει, η ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου πρόκειται να αρχίσει πολύ σύντομα και αφού προηγουμένως κατεδαφιστεί το υπάρχον κτίριο και διευθετηθούν ορισμένες διαφωνίες που υπάρχουν πριν αρχίσει η ανέγερση μεταξύ της Κοινότητας και των ιδιοκτητών του διπλανού κτιρίου. Η ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου τον ερχόμενο μήνα σηματοδοτούν χωρίς αμφιβολία την απαρχή μιας νέας εποχής, όχι μόνο για την Κοινότητα, αλλά και την ελληνική παροικία ειδικότερα.

Οι εξελίξεις στην Κοινότητα τα τρία τελευταία χρόνια δείχνουν ξεκάθαρα, για όσους παρακολουθούν από κοντά τον αρχαιότερο (και μεγαλύτερο) Οργανισμό της παροικίας μας, ότι η Κοινότητα, μετά από 110 χρόνια, περνά στη δεύτερη και τρίτη γενιά. Για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια ενδέχεται να μη γίνουν εκλογές, σε περίπτωση που στο λίγο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον εκ μέρους μελών να θέσουν υποψηφιότητα διεκδικώντας μια θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Απ’ ό,τι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από κανέναν, αλλά αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει στο δεκαήμερο που μεσολαβεί μέχρι τη διεξαγωγή της Συνέλευσης που λήγει και η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων. Η έλλειψη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, βέβαια, δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού για πρώτη φορά, επίσης, μετά τις περασμένες εκλογές (και στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν) δεν υπάρχει αντιπολίτευση.

Τέτοια εποχή στο παρελθόν, οι στήλες του «Νέου Κόσμου», ο οποίος για 55 χρόνια ήταν σχεδόν το αποκλειστικό βήμα που κατέφευγαν συνδυασμοί, υποψήφιοι και ενδιαφερόμενοι να στηρίξουν (και γνωστοποιήσουν) τις απόψεις τους, ήταν γεμάτες με διακηρύξεις ανακοινώσεις και επιστολές. Φέτος, όπως διαπιστώνετε και εσείς, όχι ανακοινώσεις και προγράμματα συνδυασμών δεν έχουν δημοσιευτεί, αλλά ούτε μια επιστολή ενδιαφερόμενου μέλους για τα όσα σημαντικά λαμβάνουν χώρα στη Κοινότητα.

«Βουβές» θα είναι απ’ ό,τι φαίνεται οι φετινές εκλογές, σε περίπτωση που θέσουν κάποιοι υποψηφιότητα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υποψήφιοι για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι τα περισσότερα μέλη από το παρών Διοικητικό Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένης και της ηγεσίας.

Οι σύμβουλοι που, για προσωπικούς λόγους (απ’ ό,τι πληροφορούμαστε), δεν θα θέσουν υποψηφιότητα, θα αντικατασταθούν από άτομα που ήδη έχουν πλησιαστεί από το σημερινό Συμβούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξουν άλλοι ενδιαφερόμενοι να θέσουν υποψηφιότητα (πέρα των τεσσάρων πέντε που ήδη πλησιάστηκαν για να αντικαταστήσουν όσους αποχωρήσουν) δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές και τη διοίκηση του οργανισμού για την επόμενη τριετία θα αναλάβει και πάλι το ίδιο Συμβούλιο, το οποίο κατά γενική ομολογία τα πήγε πολύ καλά.

Η συνέχει κρίνεται επίσης (έως ένα βαθμό) και απαραίτητη, αφού την προσεχή διετία θα χτίζεται και το Πολιτιστικό Κέντρο. Την παντελή απουσία της αντιπολίτευσης επιβεβαιώνουν, εκτός όλων των άλλων και οι αριθμοί.

Από τις περασμένες εκλογές μέχρι σήμερα περισσότερα από 1.600 μέλη, τα οποία είχε επιστρατεύσει η παράταξη που έχασε τις εκλογές, δεν ανανέωσαν τη συνδρομή τους που σημαίνει ότι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, όπως δεν έχουν (σύμφωνα με το Καταστατικό) και όσοι έχουν γίνει μέλη το τελευταίο εξάμηνο. Ο αριθμός των μελών της Κοινότητας αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 3.800 άτομα, που κάθε άλλο παρά ακαταφρόνητος είναι. Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες της εφημερίδας μας η Κοινότητα σχεδιάζει να πλησιάσει και πάλι τους μεγάλους παροικιακούς μας οργανισμούς προκειμένου να τους πείσει να συμμετάσχουν στην ανέγερση.

Κύκλοι του Συμβουλίου υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που όλοι διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι, ότι χτίζεται το Κέντρο, το οποίο και θα ανήκει σε ολόκληρη την παροικία, αλλάζουν εντελώς τα δεδομένα και δεν αποκλείεται (έστω και καθυστερημένα) να υπάρξει ενδιαφέρον.

Να προσθέσουμε εδώ ότι η Κοινότητα κάθε άλλο παρά οικονομικό πρόβλημα έχει για την ανέγερση του Κέντρου, αφού από τα 14 εκατομμύρια δολάρια που θα χρειαστούν τα 11 υπάρχουν ήδη στην τράπεζα.

Η συμμετοχή όμως και άλλων Οργανισμών θα είναι ένα θετικό βήμα για την πολυπόθητη ενότητα ολόκληρης της παροικίας. Το ερώτημα πλέον είναι, αν η δεύτερη και τρίτη γενιά θα πραγματοποιήσει ένα (ακόμα) όνειρο δεκαετιών στο οποίο η πρώτη γενιά απέτυχε να φέρει σε πέρας. Απαλλαγμένη από τις έντονες αντιπαραθέσεις και προσωπικές διαφορές που ταλαιπωρούσαν τη πρώτη γενιά δεν αποκλείεται να το πετύχουν όπως πέτυχαν σε μια τριετία και την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου.

Πηγή: Neoskosmos.com