Αποφασισμένη η Λαγκάρντ να λύσει το ελληνικό πρόβλημα

– Αποφασισμένη για λύση στο αυριανό Eurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ – Ποιο σενάριο, εκτός από το «κούρεμα» συζητά η Ουάσινγκτον – Σε συμφωνία που «θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους» ελπίζει η Κομισιόν – Στις αρχές Δεκεμβρίου η συνεδρίαση του Ταμείου για την εκταμίευση της δόσης

Την ώρα που ο προβληματισμός για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους «χτυπάει κόκκινο» και ζούμε ξανά εποχές όπου ο καθένας δηλώνει ό,τι θέλει, συνεδριάζει την Τρίτη το Eurogroup. Άλλη μια κρίσιμη συνεδρίαση. Πιο κρίσιμη από τις προηγούμενες, λιγότερο από τις επόμενες.
Όλοι ρίχνουν το βλέμμα τους στο μπρα ντε φερ ανάμεσα στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τους Ευρωπαίους. Στη μέση, η Ελλάδα και η βιωσιμότητα του χρέους της: πότε θα φτάσει στο 120% του ΑΕΠ, το 2020 ή το 2022;
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διέκοψε την περιοδεία της στην Ασία για να επιστρέψει στην Ευρώπη για το Eurogroup της Τρίτης. Και πηγαίνει στις Βρυξέλλες αποφασισμένη να προτείνει μια οριστική λύση. Έχει άλλωστε να κατευνάσει και τις «φωνές» στο εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle από την Ουάσιγκτον, η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να επιμένει μεν στην επίτευξη του στόχου, το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, αλλά μπροστά στον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης που θα προκαλούσε η ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη και μια νέα αποτυχία στη λήψη απόφασης για την Ελλάδα, είναι διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της και να αποδεχτεί μια λύση που, σε πρώτη φάση, δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους. Αυτό, εκτιμάται ότι θα επανεξετασθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν θα είναι πολιτικά εφικτό και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει αρχίσει να εφαρμόζει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις.
Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Τρίτης, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εκταμιεύσει την επόμενη δόση στις αρχές Δεκεμβρίου, το πιθανότερο στις 7 του μηνός. Αν πάλι η οριστική απόφαση μετατεθεί στο Συμβούλιο της 26ης Νοεμβρίου, τότε ίσως η εκταμίευση να πάρει παράταση για μερικές μέρες.
Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ θα κλείσει στα τέλη αυτής της εβδομάδας λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών και οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν από τη Δευτέρα 26 του μηνός.
«Κινητήρια δύναμη» των εξελίξεων θα είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, που διαθέτουν το 32% των ψήφων, και οι ΗΠΑ, που έχουν το 17%, καθώς η άποψη που επικρατεί μεταξύ των αρμόδιων οικονομολόγων αλλά και πολλών εκπροσώπων άλλων χωρών είναι ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να προχωρήσει σε διαγραφή του ελληνικού χρέους εάν θέλει να καταστεί αυτό βιώσιμο.
Με δεδομένη την αντίθεση της Γερμανίας και άλλων χωρών, ο συμβιβασμός που εξετάζεται εστιάζει σε ένα μείγμα δράσεων, με το οποίο θα επιτυγχάνεται βραχυπρόθεσμα ο στόχος της διασφάλισης της βιωσιμότητας, και το οποίο περιλαμβάνει την επαναγορά ομολόγων, τη μείωση επιτοκίων, όπως και την επιστροφή στην Ελλάδα κερδών που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Στο πλαίσιο αυτό αρμόδιες πηγές στην Ουάσιγκτον επισήμαναν στην Deutsche Welle ότι η επιστροφή των κερδών από την ΕΚΤ ουσιαστικά συνιστά «συμμετοχή του επίσημου τομέα» (OSI), ενώ η επαναγορά ομολόγων είναι μια ήπια μορφή επιπρόσθετης «συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI)».
Κομισιόν: Συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους Αυτό ελπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Eurogroup της Τρίτης ξεκαθάρισε ο Σάιμον Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου για την οικονομία, Όλι Ρεν.
«Αύριο πρέπει να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», απάντησε ο Σ. Ο Κόνορ κληθείς να περιγράψει τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αυριανό Eurogroup.
Ο Ο’ Κόνορ αρνήθηκε να αποκάλυψη αν είναι έτοιμη η περιβόητη έκθεση της τρόικας. Αρκέστηκε να απαντήσει πως το απόγευμα της Τρίτης, η τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς Oικονομικών της ευρωζώνης για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Συνέχισε λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τους εταίρους της στην τρόικα, εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup.