Ο Κυπριακός Τύπος 19 Νοεμβρίου 2012

Οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης και Τρόικας, η κατ ΄ αρχήν συμφωνία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η κόλαση πυρός στην Γάζα, οι τιμές των φαρμάκων, οι δηλώσεις των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας και η νίκη της ΑΕΚ επί ΑΠΟΕΛ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Πολιτικό Θρίλερ” γράφει ότι την πιο καθοριστική συνάντηση από τότε που ήλθε η τρόικα στην Κύπρο έχουν σήμερα τα μέλη της πολιτικής διαπραγματευτικής ομάδας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έρευνα της Γενικής Ελέγκτριας δείχνει ότι η Κύπρος καθόρισε τις τιμές των φαρμάκων το 2010 στην βάση των τιμών των φαρμάκων της Ελλάδας του 2009 που τότε ήταν η τρίτη ακριβότερη χώρα της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι η οικονομική κρίση ίσως να είναι ένας παράγοντας στις αυξητικές τάσεις που καταγράφονται στις αυτοκτονίες πολιτών.

 

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Φως στη σήραγγα με συμφωνία στο χρηματοπιστωτικό” γράφει ότι Κεντρική Τράπεζα και Τρόικα συμφώνησαν κατ ΄ αρχήν σε όλα τα επιμέρους θέματα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η συμφωνία πάντως, βρίσκεται υπό την αίρεση της αποδοχής της από την Κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σφυροκοπείται η Γάζα από τους Ισραηλινούς. Αλλού γράφει ότι η ΑΕΚ υποχρέωσε τον ΑΠΟΕΛ στην πρώτη του ήττα και έπιασε ξανά κορυφή.

 

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Παραμένουν τα `αγκάθια`” γράφει πως Κυβέρνηση και Τρόικα τηρούν σκληρή διαπραγματευτική στάση ενώ σήμερα στην νέα συνάντηση των δύο πλευρών πρέπει να γεφυρωθούν οι διαφορές. Στα θετικά είναι η κατ ΄ αρχήν συμφωνία με την Τρόικα σε χρηματοπιστωτικά θέματα. Αλλού γράφει ότι την αδικία της νομοθεσίας που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα λήψης επιδομάτων στα άτομα που παρουσιάζουν δυσλειτουργίες μετά τα 65 τους χρόνια, επαναφέρει έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κόλαση πυρός η Γάζα.

 

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Μάχη για μη επαχθείς όρους” αναφέρεται στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις Κυβέρνησης και Τρόικας και σημειώνει ότι η Κυβέρνηση διαφωνεί στην πρόταση της Τρόικας για τριετές πάγωμα της ΑΤΑ και αντιπροτείνει όπως δίδεται η ΑΤΑ στους εργαζομένους μια φορά τον χρόνο και όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση να μην παραχωρείται. Στο ίδιο θέμα, αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού ότι το ΑΚΕΛ δεν θα αποδεχθεί προτάσεις που διαλύουν ό,τι χτίστηκε ως τώρα. Αλλού γράφει ότι έκλεβαν αυτοκίνητα και τα πωλούσαν για καταστροφή.

 

cna.org.cy