Μήνυμα ελληνικής ψυχής από το Έβερεστ

Έναν ξεχωριστό και πολύ κοπιαστικό τρόπο βρήκε ένας ομογενής από την Αυστραλία για να αντιδράσει στον διεθνή διασυρμό που υφίσταται η Ελλάδα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.  Όπως έγραψε η αγγλική έκδοση του «Νέου Κόσμου» αλλά όπως αναφέραμε και στην ελληνική έκδοση ο Αντώνης Κοντεκάκης πέτυχε να κατακτήσει τη «Στέγη του κόσμου», το περίφημο όρος Έβερεστ, θέλοντας να δείξει ότι οι Έλληνες, εκτός από ένδοξο παρελθόν, μπορούν να έχουν και ένα λαμπρό μέλλον.

Παρ’ ότι γεννήθηκε και ζει στην Αυστραλία, ο 29χρονος ομογενής κρατά μέσα του άσβεστη τη φλόγα για την πρώτη του πατρίδα. Κατά συνέπεια, η αρνητική δημοσιότητα που έχει λάβει η χώρα μας τα τελευταία δύο-τρία χρόνια εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης τον πληγώνει βαθύτατα. «Όλοι μιλάνε για τους Έλληνες και την οικονομική κρίση και λένε άσχημα πράγματα» δηλώνει ο Αντώνης που δεν κρύβει την πικρία του για το γεγονός ότι τόσο τα αυστραλιανά όσο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν αποκλειστικά κακές ειδήσεις και υποτιμητικά σχόλια για τον ελληνικό λαό. Έτσι, πριν από περίπου έναν χρόνο σκέφτηκε να κάνει κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει θετική είδηση για την Ελλάδα. «Ήθελα να υπενθυμίσω ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε κάνει μεγάλα πράγματα, γιατί νομίζω ότι όλοι το έχουν ξεχάσει αυτό, αλλά και να δείξω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα» υπογραμμίζει ο 29χρονος ομογενής. Συνδυάζοντας λοιπόν την αγάπη του για την πατρίδα με εκείνην για τα βουνά και την ορειβασία, αποφάσισε να «κατακτήσει» τα Ιμαλάια και το περίφημο Έβερεστ.

Ως δεινός ποδηλάτης και γενικότερα άνθρωπος που ασχολείται με τον αθλητισμό, ο Αντώνης Κοντεκάκης διαθέτει πολύ καλή φυσική κατάσταση και υψηλές σωματικές δυνατότητες. Όμως η ανάβαση σε τόσο μεγάλο υψόμετρο είναι ιδιαίτερα απαιτητική και χρειάστηκε προετοιμασία έξι μηνών προτού ξεκινήσει το ταξίδι του για το Νεπάλ. Με τη βοήθεια ενός ντόπιου οδηγού, τον οποίο προσέλαβε για να του δείξει τη διαδρομή, ο 29χρονος Αντώνης πέρασε δεκατέσσερις ημέρες σκαρφαλώνοντας στο απρόσιτο για τους περισσότερους ανθρώπους βουνό, έχοντας να αντιμετωπίσει δυσμενείς καιρικές συνθήκες και κυρίως το μεγάλο υψόμετρο. «Ήταν δύσκολο γιατί εκεί πάνω δεν έχει πολύ αέρα. Ό,τι κάνεις είναι πέντε φορές πιο δύσκολο απ’ ό,τι όταν το κάνεις σε χαμηλό υψόμετρο. Ειδικά μετά τα 4.000 μέτρα ύψος, τα πράγματα ήταν πολύ-πολύ δύσκολα» αναφέρει ο Αντώνης και προσθέτει: «Κάθε βράδυ σκεφτόμουν “άραγε, θα ξυπνήσω το πρωί;” καθώς η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά μέσα στο στήθος μου προσπαθώντας να κυκλοφορήσει το αίμα με το λίγο οξυγόνο».

Παρά τις αντιξοότητες, ο Αντώνης Κοντεκάκης πέτυχε τον στόχο του ανεβαίνοντας στο base camp του Εβερεστ, σε ύψος 5.356 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Στη συνέχεια μάλιστα έφτασε ακόμη ψηλότερα κατακτώντας και την κορυφή Kala Pattar σε ύψος 5.545 μέτρων. Πλέον, η επιτυχία αυτή έχει ανοίξει την όρεξη στον 29χρονο ομογενή που σκέφτεται σοβαρά να επιχειρήσει νέες αντίστοιχες προσπάθειες σε άλλα ψηλά βουνά του πλανήτη. Παράλληλα, συνεχίζει να ασχολείται με την αγαπημένη του ποδηλασία. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα συμμετείχε μαζί με τον γαμπρό του Μάνη Λιονάκη σε διήμερο ποδηλατικό αγώνα στη Μελβούρνη -αφιερωμένο στην έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου- με συνολική διαδρομή 200 χιλιομέτρων.

ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού προερχόμαστε. Έχουμε κάνει πολλά σημαντικά πράγματα και μπορούμε να κάνουμε και άλλα». Αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που στέλνει ο Αντώνης Κοντεκάκης σε όλους τους Έλληνες από τη μακρινή Αυστραλία. Παρά την απόσταση, η Ελλάδα βρίσκεται διαρκώς στο μυαλό του 29χρονου ομογενούς. Η μητέρα του κατάγεται από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ο πατέρας του από τα Χανιά της Κρήτης. Ο ίδιος έχει επισκεφτεί τέσσερις-πέντε φορές την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Μεγαλόνησο, ενώ δεν έχει παραλείψει να διασχίσει το φαράγγι της Σαμαριάς. Επαγγελματικά ασχολείται με την πληροφορική (IT manager).

Πηγή: www.neoskosmos.com