Ο Κυπριακός Τύπος, 20 Νοεμβρίου 2012

Οι χθεσινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης και Τρόικας με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα του δημοσιονομικού τομέα είναι το κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα του συνόλου του κυπριακού Τύπου της Τρίτης. Άλλα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα είναι η επιστολή Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο Χριστόφια για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι επιθέσεις στη Γάζα, η απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου να εξετάσει τη δυνατότητα φορολογικού ελέγχου των Κυπρίων καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού, η παραχώρηση 90 οικοπέδων αυτοστέγασης σε πρόσφυγες και ο θάνατος της ογκολόγου Χέλεν Σωτηρίου.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» με τίτλο «Μαραθώνιος με 5 Αγκάθια» γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες για πέντε θέματα δίνεται μεγάλη μάχη και αυτά αφορούν το Συνταξιοδοτικό, τα έσοδα από το φυσικό αέριο, τις πρόσθετες εξοικονομήσεις, την ΑΤΑ και την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών. Αλλού αναφέρεται σε επιστολή Αναστασιάδη προς Πρόεδρο Χριστόφια στην οποία αναφέρει ότι η ΕΚΤ ουσιαστικά έχει καθορίσει καταληκτική ημερομηνία για την πρόσβαση των κυπριακών τραπεζών στον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας και ο Ν. Αναστασιάδης καθιστά υπεύθυνο για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν τον Πρόεδρο Χριστόφια. Σε άλλο θέμα γράφει οι ηλικιωμένοι στην Κύπρο έχουν μνήμη ελέφαντα σύμφωνα με την πρώτη νευρογνωστική μελέτη ενηλίκων άνω των 65 στην Κύπρο .

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο «Χωρίς ανάσα οι διαπραγματεύσεις» γράφει ότι σκληρή μάχη γύρω από ένα τραπέζι έδιναν όλη νύχτα Κυβέρνηση και Τρόικα, προκειμένου να βρουν συγκλίσεις στα θέματα που τους χωρίζουν. Αλλού γράφει ότι παραίτηση Σιαρλή – Δημητριάδη ζητούν οι κάτοχοι αξιογράφων, οι οποίοι θα προσφύγουν στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος με το οποίο θα σταματήσουν ενδεχόμενη απόφαση είτε της Κυβέρνησης, είτε της Τρόικας για μετατροπή των τραπεζικών αξιογράφων σε μετοχές. Αλλού γράφει ότι καίγεται η Γάζα με το Ισραήλ να είναι έτοιμο για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, προτιμώντας ωστόσο τη διπλωματική λύση.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Ολονύχτιο θρίλερ με Τρόικα» γράφει ότι πολύωρη ήταν χθεσινή διαπραγμάτευση μεταξύ της κυπριακής πολιτικής ομάδας και των επικεφαλής της Τρόικας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος στα μεγάλα θέματα. Αλλού γράφει ότι επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή απέστειλε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου, ενημερώνοντάς τον αφενός για την απόφαση της επιτροπής να εξετάσει αυτεπάγγελτα το καθεστώς και τη δυνατότητα φορολογικού ελέγχου των Κυπρίων καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού και αφετέρου για την ανάγκη παρουσίας του ιδίου στην εν λόγω συνεδρία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται οι δαπάνες για την υγεία στην Κύπρο.

Η εφημερίδα «Χαραυγή» με τίτλο «Μαραθώνια Μάχη» γράφει ότι μετά την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ΚΤ και Τρόικας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, επήλθε μερική ανακούφιση, ωστόσο ο δρόμος για τελική συμφωνία είναι μακρύς, καθώς εκκρεμούν κεφαλαιώδη ζητήματα που αφορούν το δημοσιονομικό τομέα για τα οποία η Κυβέρνηση έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες. Αλλού γράφει ότι την ισχυρή ομοσπονδία για τη λύση του Κυπριακού προέταξε ενώπιον εκατοντάδων πολιτών ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, αναφέροντας ότι οι θέσεις Αναστασιάδη για χαλαρή ομοσπονδία και Λιλλήκα για μηδενική βάση οδηγούν στη διχοτόμηση. Αλλού γράφει ότι 90 οικόπεδα αυτοστέγασης σε δικαιούχους πρόσφυγες παραχώρησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο Μάμμαρι.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail με τίτλο «Μαραθώνιες συνομιλίες υπό πίεση για συμφωνία» γράφει ότι η Κυβέρνηση και οι διεθνείς δανειστές της εμπλάκηκαν σε μαραθώνιες συζητήσεις χθες βράδυ σε μια προσπάθεια να βρουν κοινό έδαφος για σχέδιο διάσωσης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο θάνατο της ογκολόγου Χέλεν Σωτηρίου σε ηλικία 92 ετών αναφέροντας ότι η Αγγλίδα γιατρός και ακτιβίστρια με την ελληνική ψυχή, άλλαξε τα δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ένα καπέλο του Τσάρλι Τσάπλιν δημοπρατήθηκε για 62 χιλιάδες δολάρια την Κυριακή.

Πηγή: cna.org.cy