Το βλέμμα του πλανήτη στο αποψινό Eurogroup

Προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στο ΔΝΤ και τις χώρες της ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οδεύουν οι έως τώρα διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του Eurogroup που είναι ήδη σε εξέλιξη και το οποίο αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πορεία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και θα παρουσιάσουν τις εκτιμήσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μαζί με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγι, πρέπει να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση για τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας, αναφέρουν πληροφορίες που δημοσιεύουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, προβλέποντας παράλληλα ότι το σημερινό Eurogroup θα δώσει «μερική λύση», με την οποία θα καλύπτεται το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2014 και ότι σημαντικό μέρος των αποφάσεων θα μετατεθεί το Δεκέμβριο.
Αναφορικά με την αντιπαράθεση του ΔΝΤ με τις χώρες της ευρωζώνης για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμούν ότι λίγο- πολύ όλες οι πλευρές θα κάμψουν τις απαιτήσεις τους και τελικά θα επέλθει ο συμβιβασμός. Επιπλέον, στην ΕΚΤ εκτιμούν ότι η λύση που θα δώσει το Eurogroup για το ελληνικό χρέος θα περιέχει «λίγο από όλα».
Για την ανάγκη επίτευξης «μικτής λύσης» για την Ελλάδα- καθώς δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση – έκανε λόγο η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ στις Βρυξέλλες. Η Μ. Φέκτερ είπε ότι η ευρωζώνη θα εξετάσει κατά πόσο η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιατούμενες δράσεις και τόνισε ότι η Αυστρία τάσσεται κατά της χορήγησης «φρέσκου χρήματος στην Ελλάδα», το οποίο θα ήταν «ιδιαίτερα δύσκολο» να εξηγηθεί στους Αυστριακούς φορολογούμενους. Τέλος, σημείωσε ότι η Αυστρία υποστηρίζει τη λύση της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα, ζήτημα στο οποίο όμως κάποια κράτη μέλη έχουν αντιρρήσεις, όπως είπε.

NewsIt.gr