Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και ανθρωπιστική βοήθεια

Δηλώσεις ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα και Αντιπροσωπείας Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών μετά τη συνάντησή τους

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Συναντηθήκαμε με τους Αντιπροσώπους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών. Ήταν μία χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση.  Αναφερθήκαμε στα προβλήματα των Χριστιανών της Συρίας, δίνοντας τη διάσταση που πρέπει στο συγκεκριμένο πρόβλημα, εκτιμώντας όλες τις παραμέτρους βοήθειας που οι Εκκλησίες μπορούν να προσφέρουν.  Ταυτόχρονα, αναφερθήκαμε στις δυνατότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στο συγκεκριμένο πληθυσμό, στη συγκεκριμένη περιοχή.  Επίσης, κύριο θέμα της συζήτησής μας ήταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.  Ήταν μεγάλο το ενδιαφέρον των Αντιπροσώπων να μάθουν τί ακριβώς συμβαίνει στη χώρα μας και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη οικονομική κρίση.  Θέλω με αυτή την ευκαιρία να τους ευχαριστήσω γι’ αυτή τη συνάντηση και να εκφράσω το μεγάλο ενδιαφέρον και πολύ περισσότερο τη στήριξη σε αυτό, που το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή να αναδείξει τις αρχές και τις αξίες της χριστιανικής πίστης, αλλά κυρίως να δώσει τις δυνατότητες στήριξης σε πληθυσμιακές ομάδες που το έχουν ανάγκη.
(Ακολουθεί κείμενο δηλώσεων Γ. Γ. Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, Dr. Olav Fykse Tveit στην αγγλική)
O. FYKSE TVEIT: We have had a very important meeting here with the delegation from both the World Council of Churches and the Conference of European Churches. We are here to listen, we are here to learn all the Greek churches and the Greek people that they are leaders in handling this crisis, and we are here to say with our presence and with our words that a time of crisis is a time of solidarity.  It is time to be together in unity and also to find what we can learn together from this situation. Also how we can mobilize our human resources, our spiritual and moral resources together to find a way forward.  We expressed the support to the people of Greece and to the Church of Greece in this particular situation.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ: Εκ μέρους επίσης του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, μαζί με το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και το Γενικό Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, είμαστε ευγνώμονες στην Ελληνική Κυβέρνηση για αυτήν τη συνάντηση με τον κύριο Υφυπουργό και θα θέλαμε να πούμε το πόσο και εμείς σαν Εκκλησιαστικός Οργανισμός είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε και να είμαστε πολλαπλασιαστές αυτού του μηνύματος που βλέπουμε στην Ελλάδα.  Ήρθαμε εδώ γιατί θέλουμε πράγματι να δείξουμε το πόσο συμμετέχουμε και εμείς σε αυτήν την προσπάθεια η οποία γίνεται στο ελληνικό κράτος σήμερα, το πόσο πραγματικά συμπονούμε και είμαστε κοντά όχι μόνο στην Εκκλησία, αλλά και σε όλο το λαό, και το πόσο θέλουμε η Ελλάδα να βγει από αυτήν την κρίση, να υπάρχει ένα καλύτερο αύριο και αυτό θα γίνει όταν όλοι, πραγματικά, δείξουν ότι θα αρχίσουν να σκέπτονται με έναν άλλο τρόπο.  Η λέξη, την οποία χρησιμοποιούμε στην Εκκλησία και η οποία είναι η λέξη «μετάνοια», σημαίνει αλλαγή του τρόπου του σκέπτεσθαι, θα πρέπει να είναι ο βασικός άξονας στον οποίο θα πρέπει να στηριχθούμε.  Πάντως εμείς, που ζούμε σε διαφορετικές χώρες στην Ευρώπη, θέλουμε να σας πούμε ότι είμαστε κοντά σας και δείχνουμε με το δικό μας τρόπο, με τον ερχομό μας εδώ, το πόσο νιώθουμε ότι συμμετέχουμε και εμείς σε αυτό το θέμα, το οποίο δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο.