Ο Κυπριακός Τύπος, 26 Νοεμβρίου 2012

Οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια αναφορικά με το μνημόνιο ενόψει και του διαγγέλματος που αναμένεται να απευθύνει εντός των ημερών και οι ποινικές διώξεις που αναμένονται για τα ανείσπρακτα έσοδα του κράτους είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας. Αλλά θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα είναι οι εξελίξεις για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, η συγκινητική ιστορία του μικρού Ιορδάνη που κινδυνεύει να χάσει το φώς του, η αύξηση στις φυλακίσεις προσώπων που αδυνατούν να πληρώσουν διατροφές και η έκκληση του Υπουργού Εμπορίου να κατατεθούν όλες οι προτάσεις που υπάρχουν για το φυσικό αέριο στο Υπουργείο Εμπορίου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Ποινικές διώξεις και κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας” αναφέρεται σε εγκύκλιο – «φωτιά» της Γενικής Λογίστριας για είσπραξη καθυστερημένων εσόδων του κράτους τα οποία θα αποκόπτονται από το μισθό ή τη σύνταξη σε περίπτωση κρατικών υπαλλήλων και από τη χορηγία του κράτους αν πρόκειται για οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης ή οργανισμό δημοσίου δικαίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας θα απευθύνει το διάγγελμα για το μνημόνιο, και ότι δεν υπέγραψε ακόμα τίποτε. Αλλού γράφει ότι ενώ η Ελλάδα περιμένει θετικές εξελίξεις από το σημερινό Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ, ένα νέο δημοσίευμα του περιοδικού “Der Spiegel”, φουντώνει τα σενάρια για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Δηλώνει νικητής στη μάχη με την Τρόικα” γράφει ότι εμφάνιση νικητή στη μάχη που δόθηκε κατά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα έκανε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προετοιμάζοντας το έδαφος για το διάγγελμα που θα απευθύνει εντός της εβδομάδας αναφορικά με το μνημόνιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο μικρός Ιορδάνης που στους 20 μήνες ζωής του κινδυνεύει να χάσει το φως του έχει συγκινήσει τους δημότες της Πάφου που διοργάνωσαν χθες εκδήλωση για οικονομική ενίσχυσή του. Αλλού αναφέρεται σε κόντρα εταιρειών σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, αφού οι προσφυγές που κατέθεσαν μεταξύ τους για ηλεκτρονικό σύστημα που θα βελτίωνε την φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους μπορεί να προκαλέσει την απώλεια ευρωπαϊκού κονδυλίου.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Έκανε πρόβα διαγγέλματος” γράφει πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας ένα 24ωρο μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες και τις εξελίξεις που διαμορφώθηκαν με τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με την Τρόικα, έθεσε δημόσια το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί, δίνοντας το στίγμα της επιχειρηματολογίας του με το να φορτώνει σε άλλους την ευθύνη. Αλλού γράφει ότι η ανεργία και η οικονομική κρίση, αύξησαν τις φυλακίσεις προσώπων που αδυνατούν να πληρώσουν τις διατροφές στις πρώην συζύγους τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης απείλησε τον Σύνδεσμο Αξιωματικών με κυρώσεις, επειδή δεν χειροκροτεί τις αποφάσεις του.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Πληρωμένη διαστρέβλωση” αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος αναφέρθηκε σε πλήρη πληρωμένη διαστρέβλωση της αλήθειας αναφορικά με το ποιοί ευθύνονται για την προσφυγή στην Τρόικα και είπε ότι η Κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη με την Τρόικα, προσθέτοντας ότι δεν έχει υπογράψει ακόμα τίποτα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνάντηση με την κοινοπραξία ΕΝΙ είχε χθες ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης ο οποίος κάλεσε όλους όσοι έχουν προτάσεις για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου να τις καταθέσουν επίσημα στο Υπουργείο Εμπορίου για να μελετηθούν, καθιστώντας σαφές ότι η Κυβέρνηση δεν θα ξεπουλήσει τα κοιτάσματα. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού ο οποίος είπε ότι ο Σταύρος Μαλάς θα είναι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και ζήτησε να μην συνταχθούν με ακραία στοιχεία οι Αριστεροί.

cna.org.cy