Η πρώτη δημοπρασία 179 έργων Ελλήνων καλλιτεχνών στο Παρίσι

Mε σχετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η δημοπρασία των έργων Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, που αποτελεί και την πρεμιέρα σειράς που φιλοδοξει να επιβάλλει ο οίκος PIASA.

Στην κατάμεστη αίθουσα δημοπρασιών «Ντρουό» χρειάσθηκαν τρεις ώρες στο δημοπράτη Τζέιμς Φατόρι για να κτυπήσει 179 φορές το σφυρί του.

Η δημοπρασία δεν είχε ιδιαίτερες εκπλήξεις, τα έργα πωλήθηκαν στις τιμές που πλησίαζαν περισσότερο την πρώτη χαμηλή τιμή εκτίμησης.

Ο «Ακροβάτης» του Κουλεντιανού πωλήθηκε 40.000 ευρώ, ενώ είχε εκτιμηθεί μεταξύ 50.000-70.000 ευρώ και το «Τριπλό Σινιάλο» του Τάκη έφθασε τις 44.000 ευρώ, ενώ εκτιμάτο μεταξύ 45.000-65.000 ευρώ.

Η «Βυθισμένη Πολιτεία» του Γιάννη Μόραλη, μεγάλων διαστάσεων ταπισερί, δεν μπόρεσε να φθάσει παρά τις 15.000 ευρώ, όπως άλλωστε και τα έργα του Γαΐτη κινήθηκαν σε χαμηλά σχετικά επίπεδα.

«Δεν είμαστε απογοητευμένοι γιατί ήμαστε προειδοποιημένοι», εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο υπεύθυνος της δημοπρασίας Φρανσουά ντε Μαλαφός (François de Malafosse). «Η περίοδος είναι δύσκολη λόγω της κρίσης. Ο Γαΐτης μπορεί να έπεσε κάτω από τις καθιερωμένες του τιμές, θα ξαναβρεί όμως το σκορ του σε επόμενες δημοπρασίες. Έχουμε αποφασίσει να οργανώνουμε δύο το χρόνο με έργα Ελλήνων. Στόχος μας είναι, αφού καθιερωθούμε στην αγορά, να προωθήσουμε και νέους σύγχρονους καλλιτέχνες που αυτήν την περίοδο έχουν ανάγκη».

Η ζωγράφος Μαρίνα Καρέλλα συνεκέντρωσε, από τρεις μικρούς της πίνακες, γύρω στις 10.000 ευρώ τις οποίες έκανε δωρεά στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Παρισίων, στο οποίο θα κατατεθεί και μέρος των εισπράξεων από το έργο του Τάκη.

Το σύνολο των χρημάτων που εισπράχθηκαν από τη δημοπρασία θα γίνει γνωστό τις προσεχείς μέρες.

NewsIt.gr