Κυβερνο-Δευτέρα σήμερα στις ΗΠΑ

Όλο το Σαββατοκύριακο, οι αμερικανοί κατέκλεισαν τα μαγαζιά στα πλαίσια της παραδοσιακής ημέρας έναρξης των εορταστικών αγορών, της λεγόμενης «Μαύρης Παρασκευής».  Οι καταναλωτές γέμισαν ασφυκτικά τα εμπορικά κέντρα και τα μαγαζιά απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, επωφελούμενοι και των ειδικών προσφορών και μεγάλων εκπτώσεων σε ορισμένα είδη που είχαν ανακοινώσει οι έμποροι.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αποτελούν το 70% της αμερικανικής οικονομίας, ενώ πολλοί έμποροι δηλώνουν ότι οι εορταστικές αγορές για τα Χριστούγεννα αντικατοπτρίζουν μέχρι και το ένα-τέταρτο των ετήσιων πωλήσεων τους.

Αναλυτές δηλώνουν ότι φέτος οι δαπάνες για δώρα «δεν θα είναι εξαιρετικά υψηλότερες, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, αλλά οι καταναλωτές θα ξοδέψουν λίγο παραπάνω απ’ ότι ξόδεψαν πέρυσι, και θα συνεχίσουν να είναι πολύ προσεκτικοί» για να μην ξεπεράσουν τον προϋπολογισμό τους.

Επίσης σήμερα πολλοί λιανοπωλητές συμμετέχουν στην λεγόμενη “Cyber Monday” δηλαδή την ημέρα που είναι αφιερωμένη στις αγορές μέσω διαδικτύου.  Και αυτές οι αγορές αναμένεται να αυξηθούν ελαφρά φέτος σε σύγκριση με πέρυσι.  Εδώ να σημειωθεί ότι 12 εκατομμύρια αμερικανοί παραμένουν άνεργοι.

 gr.voanews.com