Επιτεύχθηκε η συμφωνία για την Ελλάδα στο Γιουρογκρούπ- 34,5 δισ. η πρώτη δόση

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Εurogroup: «Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά από εννέα μήνες αναμονής». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρόσθεσε: «Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, το κρίσιμο όμως είναι η μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι αναμφίβολα θετική χάρη στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού», ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε πως «σε εμας, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο αυτό και να οργανώσουμε τις εσωτερικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης».

Για την κρισιμότητα της απόφασης του Eurogroup και του ΔΝΤ μίλησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μετά το τέλος της συνεδρίασης. «Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη λήξη των εργασιών στις Βρυξέλλες.

«Η σημερινή απόφαση απελευθερώνει πόρους μέσω της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα είναι πλέον χώρα που δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην ευρωζώνη».

 Σε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% το 2020 κατέληξε το Eurogroup ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση. Σε τρία κομμάτια σπάει η δόση, και η καταβολή της θα συνδέεται με την εφαρμογή των δεσμεύσεων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι δόθηκε πολιτική λύση στο θέμα της Ελλάδας. Υπογράμμισε ότι η δόση θα καταβληθεί τμηματικά, ενώ πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup θα κάνουν και βιώσιμο το χρέος της χώρας μας.

Έκανε παράλληλα λόγο για αυστηρή εποπτεία από μέρους της Ευρώπης, και προανήγγειλε την αποστολή επιτρόπων οι οποίοι θα επιβλέπουν το κυβερνητικό έργο. Υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα αναγκαστεί να λάβει περαιτέρω μέτρα.

Ο Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) αποχώρησε λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα από τη συνεδρίαση, καλωσορίζοντας τη συμφωνία για την Ελλάδα.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup όσον αφορά το χρέος της χώρας, προβλέπει μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, από τις 150 μονάδες βάσης στις 50, με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα επιτύχει πλεόνασμα 4,5%, αλλά και συμμετοχή της ΕΚΤ μέσω των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα μέχρι του ποσού των 11 δισ. ευρώ, είτε της διαγραφής χρέους στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η υποχώρηση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020, με απλά λόγια, σημαίνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα πρέπει να αυξηθεί κατά 50 δισ. ευρω μέχρι εκείνη την περίοδο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αξιωματούχων, η Ελλάδα θα περάσει σε ανάπτυξη (0,2%) το 2014 και από το 2015 η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να «τρέχει» με 3,9%.

– Λαγκάρντ: Στόχος του ΔΝΤ είναι το ελληνικό χρέος να είναι κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022
– Όλι Ρεν: Μειώνονται τα επιτόκια στα διμερή δάνεια στην Ελλάδα
– Από το Μαξίμου ο Σαμαράς δήλωσε ότι όλα πήγαν καλά – Τηλεφώνησε ήδη σε Βενιζέλο και Κουβέλη
– Η απόφαση τελεί πλέον υπό την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία μετά από περισσότερες από 12 ώρες συνεδρίασης και συμφώνησαν πως το δημόσιο ελληνικό χρέος θα πρέπει να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέσω ενός συγκεκριμένου πακέτου μέτρων, το οποίο αναμένεται να φτάνει στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως αποφασίστηκε η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που αποτελεί ενθαρρυντική είδηση για την Ελλάδα. Ωστόσο, αυτή η ελάφρυνση δεν προέκυψε μετά από κούρεμα κάτι για το οποίο δεν άκουγαν κουβέντα οι Γερμανοί, αλλά και οι δορυφόροι τους, Ολλανδία και Φινλανδία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση του ποσού των 43,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, λέγοντας πως υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να ξεκινήσουν τα κράτη μέλη να περάσουν την απόφαση από τα κοινοβούλια τους και να δοθούν τελικά τα χρήματα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γιούνκερ θα δοθούν 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προϋπολογισμού, ενώ στις 13 Δεκεμβρίου θα δοθούν τα 23,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σχετικά με την εκταμίευση των υπόλοιπων ποσών, όπως σημείωσε ο κ. Γιούνκερ θα γίνει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 και θα συνδέεται με την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων του προγράμματος, κάτι που σημαίνει πως αυτό θα εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 13 Δεκεμβρίου και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εθνικές διαδικασίες στα κράτη μέλη αλλά και η αξιολόγηση για την επαναγορά χρέους, τότε θα αποφασίσουν και επίσημα την εκταμίευση της δόσης.