Αντίδραση Πανηπειρωτικής Αυστραλίας στις δηλώσεις Μπερίσα

H Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αυστραλίας με ανακοίνωσή της καταδικάζει την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 100η επέτειο της Ανεξαρτησίας της χώρας στην Αυλώνα, περί « ανεξαρτησίας της εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα».

Ως γνωστόν η δήλωση αυτή αποτέλεσε την αιτία ώστε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δ. Αβραμόπουλος να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στα Τίρανα για την 28η Νοεμβρίου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Ακολούθησε προσπάθεια από πλευράς Αλβανίας να ανασκευαστούν οι επίμαχες δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού. Η εκπρόσωπός του έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν εκφράζουν καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων της Αλβανίας, ενώ ανάλογη δήλωση έκανε και ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι, κληθείς να σχολιάσει τη ματαίωση της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού.

«Οι φίλοι λάμπουν δια της απουσίας τους», ήταν το σχόλιο του ίδιου του Σαλί Μπερίσα για τη ματαίωση της επίσκεψης του κ. Αβραμόπουλου στα Τίρανα και υποστήριξε ότι η ενοποίηση των Αλβανών θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλοι οι Αλβανοί, «όπου κι αν βρισκόμαστε πρέπει να εργαστούμε για το ευρωπαϊκό αυτό μέλλον. Αυτή είναι η απάντησή μου για τη Μεγάλη Αλβανία», σημείωσε με νόημα χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον σλοβένο ομόλογό του Γιάνεζ Γιάνσα.