“Θέλω μια κορυφαία ταινία για τη Μελίνα”

«Θέλω η ταινία αυτή να είναι κορυφαία. Να την σκηνοθετήσει ένας κορυφαίος σκηνοθέτης και να τον πρωταγωνιστικό ρόλο να τον ερμηνεύει μια κορυφαία ηθοποιός».Tόνισε  ο δρ. Αντριου Χόρτον, ο άνθρωπος που γράφει ένα σενάριο με θέμα τη ζωή της Μελίνας Μερκούρη.

Ο δρ. Χόρτον αποκαλύπτει ότι βρίσκεται σε «προχωρημένες συζητήσεις» με το Χόλιγουντ, με Ευρωπαίους παραγωγούς και με Έλληνες για την ταινία αυτή. «Θα δούμε τι θα γίνει» λέει χωρίς να αποκαλύπτει λεπτομέρειες πέραν από το ότι δεν θέλει απλά «μια ελληνική ταινία». Αποκαλύπτει πάντως πως ο φίλος του Φαίδων Παπαμιχαήλ ήταν αυτός που τον έπεισε να γράψει το σενάριο για τη Μελίνα.

«Την γνώρισες καλά. Γνωρίζεις και την Ελλάδα. Πρέπει να γράψεις ένα σενάριο για μια ταινία που θα έχει παγκόσμια απήχηση» του είπε ο Παπαμιχαήλ και τον …έπεισε.

Ήδη ο Χόρτον έχει στο ενεργητικό του τα σενάρια πετυχημένων ταινιών του Χόλιγουντ και με τη Μελίνα συνδεόταν με στενή φιλία από την δεκαετία του ’60, όταν πήγε να εργαστεί στην Ελλάδα, έως τον θάνατό της. Ο δρ. Αντριου Χόρτον, είναι ένας και από τους σημαντικότερους μελετητές του έργου του σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αυστραλία και θα μιλήσει για την Μελίνα και τον Αγγελόπουλο.

Σε μια εκδήλωση με τίτλο “Γεννήθηκα Ελληνίδα”, που θα γίνει στο Σίδνεϊ, θα τιμηθεί η μνήμη της Μελίνας Μερκούρης.

Ο δρ. ‘Αντριου Χόρτον από την κινηματογραφική Σχολή του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα θα μιλήσει την Κυριακή για τη ζωή και την επιρροή της Μελίνας Μερκούρης και θα παρουσιάσει άγνωστο υλικό. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στην Λέσχη της Ελληνικής Κοινότητας Σίδνεϊ. Η ομιλία του θα συνοδεύεται και από αποσπάσματα από μερικές από τις πιο διάσημες ταινίες της Μελίνας, όπως, “Στέλλα” (1955), “Ποτέ την Κυριακή” (1960), “Τοπ Καπί” (1964) και “A Dream of Passion” (1978).

Κατά την παραμονή του στο Σίδνεϊ θα μιλήσει και στο συνέδριο της Εταιρείας Ελληνικών Μελετών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας που φιλοξενεί αυτές τις μέρες το Τμήμα Νεοελληνικών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Θέμα του συνεδρίου είναι η κρίση που πλήττει την Ελλάδα και πως αυτή επηρεάζει τις ελληνικές σπουδές και ο δρ. Χόρτον θα μιλήσει για τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

«Οι ταινίες του έχουν σημασία γιατί τολμούν να διασχίσουν αναρίθμητα σύνορα» γράφει ο Χόρτον για το έργο του Αγγελόπουλου. «Σύνορα ανάμεσα σε έθνη, στην Ιστορία, στον Μύθο, σύνορα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, ανάμεσα στο ταξίδι και τους σταθμούς, ανάμεσα στην προδοσία και την έννοια της κοινότητας, ανάμεσα στην τύχη και την μοίρα του ατόμου, ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον σουρεαλισμό, την σιωπή και τον ήχο, ανάμεσα στο τι είναι “Ελληνικό” και τι όχι».

Ενα από τα δυο βιβλία του Αντριου Χόρτον για τον Αγγελόπουλο λέγεται «Οι ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Ενα σινεμά αναπόλησης» («The films of Theo Angelopoulos_ A cinema of completation», Princeton Univercity Press, 1999) και ανήκει στα καλύτερα που έχουν γραφεί ποτέ για τον σκηνοθέτη. Το άλλο βιβλίο που έχει γράψει για τον Αγγελόπουλο ο Χόρτον είναι «Ο τελευταίος μοντερνιστής» («The last modernist»).

Πηγή: www.amna.gr