Στην επιτροπή Πόθεν Έσχες η Λίστα Λαγκάρντ

Στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής θα μεταβιβαστεί -με απόφαση της διάσκεψης των προέδρων- το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ για επεξεργασία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικούς ή για παρένθετα πρόσωπα που μπορεί να σχετίζονται με αυτούς. Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισε στην επόμενη συνεδρίασή της να τεθεί σε ψηφοφορία το εάν θα ζητήσει από την Ολομέλεια της Βουλής να μετατραπεί σε Εξεταστική Επιτροπή, προκειμένου να συνεχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης και τις ακροάσεις προσώπων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κ. Αν. Νεράντζης -στη συνεδρίαση προγραμματισμού του έργου της Επιτροπής- ανακοίνωσε ότι προ τεσσάρων ημερών ζήτησε εγγράφως από τον πρόεδρο της Βουλής να εφοδιασθεί η Επιτροπή με αντίγραφο της δικογραφίας καθώς, όπως είπε, η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου αναφέρει ότι δεν είναι δυνατό μεν να δοθούν αντίγραφα σε βουλευτές, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για θεσμικό όργανο της Βουλής.

Νωρίτερα το θέμα των αντιγράφων της δικογραφίας απασχόλησε και τη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Ευ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι όλοι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα πρόσβασης στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή και η Βουλή δεν αρνήθηκε αυτό το δικαίωμα. «Όσα λέγονται περί του αντιθέτου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», προσέθεσε χαρακτηριστικά. Η πλειοψηφία των μελών της Διάσκεψης τάχθηκε κατά της χορήγησης αντιγράφων μεμονωμένα σε βουλευτές επικαλούμενη την απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

Αντιρρήσεις εξέφρασε μόνον ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Κώστας Μαρκόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών, όταν ετέθη το θέμα για το αν θα πρέπει να συνεχίσει ή όχι η εξέταση μαρτύρων για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο ΣυΡΙΖιζ και η Χρυσή Αυγή τάχθηκαν υπέρ, ενώ Ν.Δ. και ΠαΣοΚ ανέφεραν ότι θα πρέπει να αποφασίσει η Επιτροπή αν θα τεθεί το ζήτημα στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα η βουλευτής του ΣυΡιζΑ, κυρίαΖωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησε εκ νέου να δοθούν στους βουλευτές αντίγραφα των δικογραφιών. Ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣυΥΡιζΑ, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης σε διευκρινίσεις του προς τους δημοσιογράφους για τη στάση του κόμματος ανέφερε: «Εμείς λέμε ναι να δοθεί στα κόμματα η δικογραφία με τις δηλώσεις Ρουμελιώτη για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο. Κρατάμε επιφύλαξη αν μπορεί να γίνει αποδεκτή η διαδικασία να παραδίδεται η δικογραφία σε κάθε βουλευτή ξεχωριστά. Αυτό θα το συζητήσουμε ίσως και αύριο στο κόμμα. Υπάρχουν λεπτές πλευρές. Μπορεί, για παράδειγμα, στη λίστα Λαγκάρντ να υπάρχουν στοιχεία που δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν. Η Βουλή πρέπει να κινηθεί βάσει του Κανονισμού και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη από εμάς».

Η κ. Κωνσταντοπούλου πάντως ζήτησε ακόμη να κληθούν ο πρώην υπουργός, κ. Γιάννης Ραγκούσης, ξανά ο κ. Ευ. Βενιζέλος «γιατί είπε από το βήμα της Βουλής ότι πρόσωπο που είχε στην κατοχή του τη λίστα Λαγκάρντ κατέθεσε ψευδώς στην Επιτροπή», καθώς και ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης. Ζήτησε ακόμη η Επιτροπή να ασχοληθεί με την υπόθεση της Siemens ώστε να χυθεί άπλετο φως, υποστηρίζοντας ότι γερμανική δικηγορική εταιρία αμείφθηκε με 900.000 ευρώ για ένα αποτέλεσμα που καταλήγει σε παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου από τις αξιώσεις του, ύψους δύο δισ. ευρώ. Επίσης, η βουλευτής του ΣυΡιζΑ ζήτησε να κληθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ηλίας Προβόπουλος, καθώς, σύμφωνα με τη δικογραφία για τις δηλώσεις Ρουμελιώτη, γνώριζε ότι, χωρίς «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, το πρόγραμμα δεν «βγαίνει».

Τέλος, η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει στην επόμενη συνεδρίασή της τα μέλη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, δεχόμενη το σχετικό αίτημα του κ. Απόστολου Κακλαμάνη.

zougla.gr