Ο Κυπριακός Τύπος, 10 Δεκεμβρίου 2012

Η προκαταρκτική έκθεση της PIMCO για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα είναι η ομιλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου, η συνεργασία ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι νοιώθει κατατρεγμένος επειδή δεν κάνει ρουσφέτι, και το κόστος των ερωτήσεων βουλευτών προς δημόσιες υπηρεσίες.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Όλα ανοιχτά με το χρέος”, γράφει ότι τοπίο στην ομίχλη θυμίζει το θέμα της βιωσιμότητας ή μη του κυπριακού χρέους, αφού, αν και η προκαταρκτική έκθεση της PIMCO παραδόθηκε από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στη συντονιστική επιτροπή, η ανακοίνωση, όπως είχε υποσχεθεί ο Υπουργός Οικονομικών, του απαιτούμενου ποσού ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών αναβάλλεται από μέρα σε μέρα. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι βρίσκεται υπό κατατρεγμό επειδή δεν επιτρέπει το ρουσφέτι για θέμα αρχής. Επίσης, γράφει ότι οι τουρκικές κατοχικές αρχές αναπτύσσουν την κοινότητα Μιας Μηλιάς με γοργούς ρυθμούς.

Ο “Πολίτης”, υπό τον τίτλο “Διαχειρίσιμο χρέος βγάζει η PIMCO”, γράφει ότι αισιόδοξα φαίνεται πως είναι τα μηνύματα τα οποία λαμβάνονται από τη μαραθώνια μελέτη των στοιχείων της ενδιάμεσης έκθεσης της PIMCO αναφορικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου. Γράφει, επίσης, ότι στην παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τελέστηκε χθες το τέταρτο μνημόσυνο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, με τον κ. Σαμαρά να υποδεικνύει ότι η μνήμη του Τάσσου Παπαδόπουλου ενώνει συναγωνιστές και αντιπάλους του. Επίσης, γράφει ότι παραιτήθηκε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και επισπεύδονται οι πρόωρες εκλογές στη χώρα.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Υπαρκτός κίνδυνος επιβολής νέων μέτρων”, γράφει ότι σε “καυτή πατάτα” εξελίσσεται το θέμα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της Κύπρου, με τον εφιάλτη της επιβολής νέων μέτρων, αν το χρέος δεν καταστεί διαχειρίσιμο, να πλανάται πάνω από την Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι τη δέσμευση ότι θα τιμήσει πλήρως όσα έχουν συμφωνηθεί με την ηγεσία του ΔΗΚΟ, αλλά και τη διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία θα είναι μακράς πνοής, έδωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Επίσης, γράφει ότι ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου, τον χαρακτήρισε “σύμβολο του Ελληνισμού, του οποίου το όνομα έγινε εθνικό κεφάλαιο”.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Μάχη για το ποσό της Pimco”, γράφει ότι μάχη σε τεχνοκρατικό επίπεδο δίνει η Λευκωσία για να μειώσει το ποσό των κεφαλαιακών αναγκών που χρειάζεται για ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος το δημόσιο χώρος να μην είναι βιώσιμο. Γράφει, επίσης, ότι η υποβολή ερωτήσεων προς διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, επί παντός επιστητού, αποτελεί μία προσφιλή πρακτική για πολλούς βουλευτές, όμως το κόστος της διαδικασίας απάντησης υπολογίζεται στα 750 ευρώ, αλλά ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο. Επίσης, γράφει ότι οι συμμετοχές στον τρίτο αγώνα δρόμου Quantum Nicosia Marathon έφθασαν τις 7.000, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

cna.org.cy