Ο Κυπριακός Τύπος, 11 Δεκεμβρίου 2012

Η απώλεια εσόδων από τον κρατικό κορβανά λόγω σπατάλης και κακοδιαχείρισης, όπως αναδεικνύεται μέσα από την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για το 2011, καθώς και η παράταση της ανακοίνωσης του ποσού για τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, από την PIMCO, κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι το θέμα του επηρεασμού των ιδιοκτητών ακίνητης ιδιοκτησίας από τις αλλαγές στη φορολόγηση, η κατάσταση στις κυπριακές φυλακές και η αδιαφορία των νέων για τις Προεδρικές.

Η εφημερίδα «Αλήθεια», που τιτλοφορείται «Η Τρόικα ήθελε 5, Φορολογούν για 15», γράφει ότι ο Διευθυντής του ΤΕΠ επιβεβαίωσε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, τις καταγγελίες επηρεαζόμενων κλάδων πως η Τρόικα ζητούσε έσοδα 69 εκ. ευρώ το χρόνο και η φορολόγηση που επέβαλε η Κυβέρνηση είναι τριπλάσια, 180-200 εκ. Αλλού γράφει ότι δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο από την PIMCO για το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ακόμη, αναφέρει ότι επικρατούν τριτοκοσμικές συνθήκες σε αστυνομικά κρατητήρια και φυλακές σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Χαμένα έσοδα πέραν του ενός δισεκατομμυρίου» είναι ο τίτλος της «Σημερινής», η οποία αναφερόμενη στα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της Γενικής Ελέγκτριας για το 2011, γράφει ότι την ώρα που η Κύπρος ετοιμάζεται να μπει στο μνημόνιο, οι καθυστερημένες οφειλές προς το κράτος ξεπερνούν το 1 δις. Εξάλλου, η «Σ» γράφει ότι γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση με την PIMCO για το ποσό που χρειάζονται οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους, με στόχο να καθίσταται βιώσιμο το δημόσιο χρέος. Ακόμη γράφει ότι γυρίζουν την πλάτη στις προεδρικές οι νέοι ψηφοφόροι, καθώς η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους κινείται σε αργούς ρυθμούς.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Δυσκολεύει ο δρόμος», γράφει ότι προβλέπεται «θρίλερ με απρόβλεπτο τέλος» μέχρι να κλείσει το τελικό ποσό που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δανειοδότηση. Επίσης κάνει λόγο για πανόραμα σπατάλης, κακοδιαχείρισης και ανευθυνότητας, γράφοντας ότι η έκθεση της Χ. Γιωρκάτζη αναδεικνύει τις μαύρες τρύπες του Δημοσίου που αφαιρούν εκατομμύρια από τον κρατικό κορβανά. Αλλού γράφει για Παρακτηματολόγιο μέσα στο Κτηματολόγιο, καθώς υπάλληλοι της υπηρεσίας εξέδιδαν αναρμοδίως χιλιάδες πιστοποιητικά έρευνας.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Δεν επηρεάζεται το 80,47% των ιδιοκτητών», γράφει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών δεν επηρεάζεται από την απαίτηση της Τρόικας για αλλαγή της φορολογίας στην ακίνητη ιδιοκτησία, ενώ το ίδιο ισχύει και για το 39,84% των επιχειρήσεων. Αλλού γράφει ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς δεσμεύεται να προχωρήσει σε θεσμικά μέτρα αντιμετώπισης της διαφθοράς. Επίσης γράφει ότι ο Επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του Σ. Μαλά, Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε ότι επιδίωξη του υποψήφιου Προέδρου θα είναι η απευθείας αρωγή της ΕΚΤ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Οι τιμές των φαρμάκων και των καυσίμων είναι πολύ υψηλές», γράφει ότι η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας παροτρύνει για λήψη αυστηρών μέτρων κατά των δικηγόρων που φοροδιαφεύγουν, ενώ ζητά καλύτερη τιμολογιακή πολιτική για φάρμακα και καύσιμα. Επίσης γράφει ότι ο Μαραθώνιος της Λευκωσίας, που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή, δυσκόλεψε τους οδηγούς και τους καταστηματάρχες. Εξάλλου, η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με αμερικανική έκθεση, η Ασία θα υπερβεί σε δύναμη την Ευρώπη και την Β. Αμερική μαζί, έως το 2030.

cna.org.cy