Η Γενοκτονία σε βάρος Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων μάθημα στα Λύκεια της Ν.Ν.Ουαλίας

Του ΘΕΜΗ ΚΑΛΛΟΥ

Από τον “Νέο Κόσμο”

Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας Ν.Ν.Ουαλίας, θα προσφέρεται η δυνατότητα σε μαθητές της Α’ Λυκείου (Year 10) να διδάσκονται για τις γενοκτονίες που διεπράχθησαν κατά χριστιανικών πληθυσμών, μεταξύ τους και Ελλήνων, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα. Η δυνατότητα αυτή θα απορρέει από την υποχρεωτική διδασκαλία (από το 2014) για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι Γενοκτονίες κατά των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων υπήρξαν προπομπός του εβραϊκού ολοκαυτώματος, δύο δεκαετίες μετά, και επομένως δεν μπορούν παρά να αποτελούν μέρος της διδακτέας ύλης για το ευρύτερο θέμα για την μελέτη των γενοκτονιών» δήλωσε ο ιστορικός Δρ. Παναγιώτης Διαμάντης, πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαυστραλών Εκπαιδευτικών που δραστηριοποιείται σε Ν.Ν.Ουαλία, Κουηνσλάνδη και Περιοχή Πρωτευούσης.

Ο Σύλλογος πρόκειται να συνεργαστεί με την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή, την Παγκόσμια Συμμαχία Ασσυρίων, καθώς και το Εβραϊκό Συμβούλιο Αντιπροσώπων Ν.Ν.Ουαλίας και το Εβραϊκό Μουσείο Σίδνεϊ για την προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας.

Στόχος θα είναι να αναπτυχθούν δραστηριότητες για τους μαθητές μέσα στην τάξη, με έμφαση στο ρόλο του φαινομένου των γενοκτονιών στην σύγχρονη ιστορία της Αυστραλίας.

«Οι Γενοκτονίες κατά των Ελλήνων και των Εβραίων είναι μέρος της αυστραλιανής ιστορίας και αξίζουν μια θέση στο Ενιαίο Πρόγραμμα Διδακτέας Ύλης. Οι ANZACs (Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες) ήταν μάρτυρες των Γενοκτονιών των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ANZACs έσωσαν επιζώντες των γενοκτονιών στη Μέση Ανατολή το 1917 και 1918. Όταν επέστρεψαν στην Αυστραλία, κάποιοι ANZACs έγιναν μέλη των προσπαθειών παραχώρησης ανθρωπιστικής βοήθειας» υποστήριξε ο Δρ. Διαμάντης.