Αντώνης Σαμαράς: Νέα αφετηρία τα χρήματα της δόσης

To Eurogroup ενέκρινε πριν από λίγη ώρα την αποδέσμευση του ποσού των 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα. «Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα», δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας. «Tο EFSF είναι έτοιμο να εκταμιεύσει 49,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ώς το Μάρτιο – τα 34,3 δισ. άμεσα» σχολίασε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρένγκλινγκ.

ΣΑΜΑΡΑΣ: Νέα αφετηρία

Ως νέα αφετηρία χαρακτήρισε τα χρήματα της δόσης ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη τύπου από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι «σήμερα κερδίσαμε μία μεγάλη ευκαιρία να βγούμε από την κρίση». Για απόφαση-ανάσα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

«Σήμερα τελειώνουν οι εκβιασμοί για έξοδο της χώρας από το ευρώ» ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώπιον των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι «τα χρήματα της δόσης και οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μία νέα αφετηρία».
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι δικαιώνεται η πολιτική της συγκυβέρνησης, ενώ ευχαρίστησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη για την στήριξή τους.
Παράλληλα έκανε λόγο για «πακέτο μαμούθ άνω των 50 δισ.» προσθέτοντας ότι «τα 40 δισ. θα παραμείνουν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή του χρέους».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σε λίγες εβδομάδες θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, «οι οποίες έχουν παραλύσει» επισημαίνοντας ότι «ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και να επιτύχουμε ανάπτυξη».
Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «δανειζόμαστε φθηνα και με ευνοϊκούς όρους, υπάρχει πραγματική ελπίδα για ανάπτυξη» λέγοντας πως «σήμερα κερδίσαμε μία μεγάλη ευκαιρία να βγούμε από την κρίση και αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη της Ελλάδας στο εξωτερικό».
O κ. Σαμαράς έστειλε και μήνυμα προς τους υπαλλήλους της Βουλής, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων».
Στουρνάρας: Απόφαση-ανάσα για την Ελλάδα
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ότι θα έχουν εκταμιευθεί 34,3 δισ. μέχρι την Δευτέρα, ενώ μέχρι τον Μάρτιο το υπόλοιπο ποσό της δόσης.
«Η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε πολύ μεγάλη χρηματοδότηση. Πρέπει να εφαρμόσουμε τα ψηφισθέντα μέτρα και το κατατεθέν φορολογικό» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως στόχος η απελευθέρωση της αγοράς, οι ιδιωτικοποιήσεις και η απορρόφηση του ΕΣΠΑ.
«Η σημερινή απόφαση έδωσε ανάσα στην Ελλάδα. Διαψεύστηκαν όσοι πόνταραν στην αποτυχία της Ελλάδας. Αποκτήσαμε το δικαίωμα να ελπίζουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Ικανοποίηση για την απόφαση του Eurogroup
«Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της. Μετά την απόφαση του Eurogroup η χώρα παραμένει ζωντανή. Οι θυσίες των Ελλήνων δεν είναι μάταιες» είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και σχολιάζοντας τα θετικά αποτελέσματα του Eurogroup, που ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όπως αποδεικνύεται δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και υπογράμμισε ότι «είναι μια νέα ημέρα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη». Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά «η ελληνική έξοδος από το ευρώ πέθανε».
Παράλληλα, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του Eurogroup πρόσθεσε ότι είναι μία μεγάλη πρόκληση για την χώρα.

Μέρκελ: Στηρίζουμε την Ελλάδα

Στο μεταξύ, στο πλευρό της Ελλάδας, αναφορικά με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας, τάχθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση της πολυαναμενόμενης δόσης διάσωσης για την Αθήνα.

«Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας αξίζουν την υποστήριξή μας […]ελπίζω ότι το Eurogroup θα μπορέσει να συμφωνήσει στην εκταμίευση. Όσοι γνωρίζουν την κατάσταση στην Ελλάδα ξέρουν ότι πρόκειται για επείγουσα ανάγκη», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, στο πλαίσιο ομιλίας που εκφώνησε στην γερμανική κάτω Βουλή.

Παράλληλα, μιλώντας μονάχα λίγες ώρες πριν την έναρξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση της πως η Ευρώπη θα εξέλθει ισχυρότερη από την κρίση, με την προϋπόθεση πως θα έχει το σθένος να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι το θάρρος να επιφέρουμε την, και συνεπώς είμαι πεπεισμένη πως η Ευρώπη θα κατορθώσει να αναδυθεί από την κρίση ισχυρότερη», σχολίασε η κ. Μέρκελ.