Το δημόσιο αναζητά κληροδοτήματα που του ανήκουν!

Μπορεί να χρωστάμε και να δανειζόμαστε, μπορεί να πεινάμε και να παίρνουμε σκληρά μέτρα, αλλά μέχρι πρότινος δεν είχαμε κάνει τίποτα για να εκμεταλλευτούμε την περιουσία των 10 δισ. ευρώ του Δημοσίου!

Κι όμως: Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία, οι κληρονόμοι των οποίων δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ακίνητα μεγάλης αξίας, καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές και ομόλογα αποβιωσάντων μένουν αναξιοποίητα από το Δημόσιο!

Όπως αναφέρει το Εθνος, τα περιουσιακά αυτά στοιχεία είτε ήδη έχουν περιέλθει στο Δημόσιο και παραμένουν αναξιοποίητα, είτε θα μπορούσαν μέσω συνοπτικών νομικών διαδικασιών να περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου.

Αυτόν τον ξεχασμένο θησαυρό «θυμήθηκε» να αναζητήσει το υπ. Οικονομικών.

Έτσι αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή σχέδιο νόμου για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα «εθνικά κληροδοτήματα» (τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται υπό την διαχείριση ιδρυμάτων) και τις «σχολάζουσες κληρονομιές» (δηλαδή περιουσίες αποθανόντων οι οποίοι δεν έχουν κληρονόμους), ενώ διατάξεις σχετικές με τις «αδρανείς καταθέσεις» θα συμπεριληφθούν σε άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως με το ισχύον καθεστώς οι καταθέσεις, οι μετοχές και τα ομόλογα που δεν θα αναζητηθούν από τους φερόμενους ως δικαιούχους για μια εικοσαετία, περιέχονται αυτοδίκαια στο Δημόσιο.