Να πως γέμισε η επαρχία με αυτοκίνητα πολυτελείας!

Πηγή: NewPost

Μία πρωτοφανή υπόθεση ερευνούν οι άνδρες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος , η οποία αφορά παράνομες επιστροφές ΦΠΑ από εικονικές αγοραπωλησίες αγροτικών προϊόντων ! Μάλιστα στην προσοδοφόρα κομπίνα εμπλέκονται εννέα οικογένειες από το χωριό Άρμα Φθιώτιδας ενώ παρόμοιες υποθέσεις βρίσκονται υπό έρευνα και στις γύρω περιοχές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, αυτές τις ημέρες έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα για μία από τις εννέα αυτές οικογένειες στο χωριό Αρμα , καθώς ο πατέρας, η μητέρα, η κόρη και ο γιος της οικογένειας φέρονται να καταχράστηκαν περίπου 1.000.000 ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ. Άλλος αγρότης κατηγορείται πως παρουσίασε πλαστά και εικονικά τιμολόγια καθαρής αξίας 2.350.000 ευρώ. Αστρονομικά ποσά και… Καγιέν!
Σύμφωνα ανώτατο στέλεχος του ΣΔΟΕ που έχει γνώση της υπόθεσης. οι απώλειες σε φόρους για το ελληνικό δημόσιο από την υπόθεση αυτή είναι από 9-10 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του, «σε ένα άλλο χωριό, λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, άλλες έξι οικογένειες έφαγαν από παράνομες επιστροφές ΦΠΑ 5-6 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν επιπλέον 100 οικογένειες, αλλά τα ποσά που τους αφορούν είναι μικρά».
Οι άνδρες του ΣΔΟΕ , που πήγαν για πρώτη φορά στο Άρμα πριν από λίγους μήνες, έμειναν έκπληκτοι από τον πλούτο και τα γρήγορα αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών που αντίκρισαν. «Τα αυτοκίνητα είναι πραγματικά πολυτελείας: Porsche, Ferrari και θηριώδη τζιπ ήταν στην πρώτη γραμμή», λέει σήμερα ελεγκτής που είχε επισκεφθεί την περιοχή.
Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οικογένειες του χωριού εξέδωσαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια 170 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας πάνω από 15 εκατ. ευρώ με τη μέθοδο της επιστροφής ΦΠΑ από αγοραπωλησίες αγροτικών προϊόντων. Τα εικονικά τιμολόγια είχαν αντικαταστήσει τις αγροτικές καλλιέργειες, από τις οποίες ζούσαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι περίπου 1.000 κάτοικοι του χωριού, και είχαν δημιουργήσει μια ασυνήθιστη τάξη νεόπλουτων αγροτών.
Για την υλοποίηση του σχεδίου, είχαν επιστρατευτεί λογιστές, άνθρωποι των δήμων, της νομαρχίας και αγρότες- «μαϊμού», που εισέπρατταν επιστροφές ΦΠΑ για καλλιέργειες χωρίς να έχουν καν χωράφια στην ιδιοκτησία τους, όπως προέκυψε από τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Η υπόθεση έγινε για πρώτη φορά γνωστή από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή όταν οι ελεγκτές του «σκόνταψαν» σε υπεράνω πάσης υποψίας αγρότισσα, που είχε στην κατοχή της περίπου 100 εικονικά τιμολόγια, συνολικής αξίας 4,1 εκατ. ευρώ.
Η γυναίκα, που φαινόταν να καλλιεργεί κρεμμύδια και πατάτες στα χωράφια της στο εν λόγω χωριό, δεν ήταν παρά η front-woman που χρησιμοποιούσαν οι υπόλοιποι χωρικοί για την είσπραξη των χρημάτων. Εκδίδονταν δηλαδή τιμολόγια στο όνομά της, τα οποία το ΣΔΟΕ θεωρού- σε εικονικά, καθώς φαίνεται ότι κάποιοι ανύπαρκτοι έμποροι αγόρασαν τη σοδειά της.
Επίσης βρέθηκαν περιπτώσεις επιτήδειων που είχαν ιδρύσει επιχειρήσεις-«φαντάσματα» για μία ημέρα, μόνο και μόνο για να θεωρήσουν τιμολόγια και με βάση αυτά να εκδίδουν στη συνέχεια τα πλαστά. Σε όσους εμπλέκονται στην υπόθεση, το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει ήδη σε δέσμευση των λογαριασμών και των περιουσιακών τους στοιχείων, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση και να καταλογιστούν τα πρόστιμα και οι ποινικές ευθύνες.
Πηγή: Εφημερίδα Πρώτο Θέμα