Πολιτικό βιβλίο από τον Κων. Μητσοτάκη

Είκοσι περίπου χρόνια μετά τη διακυβέρνηση της χώρας, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εκδίδει βιβλίο για την περίοδο 1990-1993, υποστηρίζοντας έμμεσα πως αν δεν είχε πέσει η κυβέρνηση του, η χώρα δεν θα είχε ανάγκη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως γράφει το Βήμα της Κυριακής, ο κ. Μητσοτάκης «μιλάει» για πρώτη φορά για το έργο της κυβέρνησής του είκοσι χρόνια μετά την πτώση της, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για προώθηση των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
Αν και το πόνημά του, που ήταν προϊόν πολύμηνης εργασίας, αναφέρεται στην πρωθυπουργία του, την περίοδο 1990-1993, κάνει έμμεσες αναφορές στη σημερινή πολιτική κατάσταση, υπεραμυνόμενος μιας σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι επισημάνσεις του κ. Μητσοτάκη για το πώς έφθασε η χώρα στη μέγκενη του ΔΝΤ, καθώς ασκεί κριτική, τόσο στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή όσο και στον διάδοχό του κ. Γ. Παπανδρέου για την πολιτική που ακολούθησαν, η οποία ήταν αποτέλεσμα να τεθεί υπό αυστηρή επιτροπεία η ελληνική οικονομία, ενώ βάζει θετικό πρόσημο στην πρώτη τετραετία του κ. Κ. Σημίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Μητσοτάκης στο βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει στα τέλη του μήνα από τις εκδόσεις Εστία αναγνωρίζει ότι ο κ. Σημίτης στην πρώτη του κυβέρνηση έκανε προσπάθεια να συνεχιστεί η δημοσιονομική πολιτική που ξεκίνησε επί των ημερών του, αλλά κατά τον ίδιο, δυστυχώς, αυτή δεν συνεχίστηκε μετά το 2000.
Ο πρώην πρωθυπουργός – που θεωρεί στις ιδιωτικές του συζητήσεις ότι είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία – είναι ιδιαίτερα σκληρός για τις μετέπειτα κυβερνήσεις.
Ασκεί κριτική στις πολιτικές που εφήρμοσε ο κ. Παπανδρέου μετά τη νίκη του το 2009, θεωρώντας ότι με τις επιλογές του συνέβαλαν ώστε να φθάσουμε σήμερα στο χείλος του γκρεμού, αφού δεν ακολούθησε τη δική του συνταγή νοικοκυρέματος και απελευθέρωσης της οικονομίας.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί αναμένουν να υπάρχουν αναφορές στον σημερινό πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και σε όσα συνέβησαν το 1993, ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει κάθε επισήμανση, αν και αφήνει αιχμές, υπογραμμίζοντας ότι αν εκείνη η κυβέρνηση (εννοεί τη δική του) είχε αφεθεί να συνεχίσει το έργο της δεν θα είχαμε φθάσει σήμερα στα πρόθυρα της καταστροφής, ούτε θα είχαμε ανάγκη από την τρόικα και το ΔΝΤ.
Στο βιβλίο δεν παρουσιάζονται όλα ειδυλλιακά για την περίοδο της διακυβέρνησής του, αλλά υπάρχει και διάθεση αυτοκριτικής, που δεν συνηθίζεται σε τέτοιου είδους πολιτικά βιβλία.
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει σφάλματα και καθυστερήσεις σε πτυχές του κυβερνητικού έργου, αλλά και λανθασμένες προτεραιότητες σε κάποιους τομείς που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και να είχε επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα.