Στις κάλπες οι Ιάπωνες

Στις κάλπες για την εκλογή των 480 μελών της Κάτω Βουλής, προσέρχονται από τις 7 το πρωί της Κυριακής (22.00 GMT του Σαββάτου) εκατομμύρια Ιάπωνες.

Οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών έδιναν σαφές προβάδισμα στο αντιπολιτευόμενο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP).

ο Δημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα, αναμένεται να υποστεί συντριπτική ήττα, πληρώνοντας μια σειρά από κακές πολιτικές επιλογές, αλλά κυρίως την ένταση στις σχέσεις με την Κίνα, για την ακατοίκητη συστάδα των διαφιλονικούμενων νησιών.

Ο ηγέτης του LDP Σίνζο Άμπε, ένθερμος εθνικιστής, υποσχέθηκε να επανατοποθετήσει την υποχωρητική διπλωματία της Ιαπωνίας, σε μια ισχυρότερη βάση.

Οι εκλογές για την Κάτω Βουλή είναι οι πρώτες που διεξάγονται, μετά το φονικό τσουνάμι και την καταστροφή που ακολούθησε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα. Ο πρωθυπουργός Νόντα, είχε επικριθεί σκληρά, διότι επέτρεψε στην εταιρεία διαχείρισης των αντιδραστήρων να τους θέσει σε λειτουργία, παρά την αντίθεση της κοινής γνώμης και τις προειδοποιήσεις εμπειρογνωμόνων.

Οι κάλπες θα κλείσουν την Κυριακή στις 8 μ.μ. (1100 GMT) οπότε θα δοθούν και τα πρώτα αποτελέσματα των Exit Polls.

 

Nooz.gr