Αναβάθμισε την Ελλάδα η Standard & Poor΄s

Εξήλθε από το καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της επιτυχούς ολοκλήρωσης του σχεδίου επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα η Standard & Poor’s αναβάθμισε την Ελλάδα, κατά 7 βαθμίδες, σε Β- από selective default προηγουμένως, ενώ χαρακτηρίζει ως σταθερό το outlook.
Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη, μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου επαναγοράς του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση της δόσης των 34,3 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε σε «Β-» τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας (σε εγχώριο και ξένο νόμισμα) και σε «Β» αντίστοιχα τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας μας (σε εγχώριο και ξένο νόμισμα), μετά την ολοκλήρωση της δυσμενούς, όπως τη χαρακτηρίζει, διαδικασίας επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η αναβάθμιση της Ελλάδας αντανακλά την ισχυρή αποφασιστικότητα από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων της να στηρίξουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Το σταθερό outlook, εξηγεί, αντανακλά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες, δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα, μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις που ταλανίζουν την Ελλάδα.
Επίσης, όπως αναφέρεται, η επίσημη έγκριση από το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας για την εκταμίευση της δόσης, οδήγησε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.