Ο Κυπριακός Τύπος, 21 Δεκεμβρίου 2012

Η ψήφιση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, καθώς και των υπολοίπων μνημονικών νομοσχεδίων από την Ολομέλεια της Βουλής, οι εξελίξεις σε σχέση με τη συνομολόγηση του κυπριακού Μνημονίου, αλλά και η δημοσιοποίηση της επιστολής που ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε αποστείλει στον Πρόεδρο Χριστόφια ενόψει ενδεχόμενου ναυαγίου των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η έλευση της Άγγελας Μέρκελ στην Κύπρο τον Ιανουάριο, καθώς και το χειμωνιάτικο σκηνικό που επικρατεί ενόψει εορτών.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Κύριε Πρόεδρε έχετε ευθύνες», δημοσιεύει την επιστολή του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο Χριστόφια και γράφει ότι καταρρίπτεται το επιχείρημα περί εκβιασμού και αναδεικνύεται το αίσθημα ευθύνης που θα πρέπει να επιδεικνύει, όχι μόνο η αντιπολίτευση, αλλά και ο Πρόεδρος αυτές τις δύσκολες ώρες. Γράφει ότι εγκρίθηκε με περιπετειώδη τρόπο το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, που προνοεί μειωμένες συντάξεις και φορολογημένο εφάπαξ. Ακόμη, αναφέρεται στην επίσκεψη Μέρκελ στη Λευκωσία τον Ιανουάριο για να λάβει μέρος στο συνέδριο του ΕΛΚ, που διοργανώνει ο ΔΗΣΥ στις 11 Ιανουαρίου.

Η «Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Ψηφίστε…και βλέπουμε – Δυσνόητα και ‘αδέσποτα’ νομοσχέδια» ότι η Κυβέρνηση έστειλε στην προχθεσινή συνεδρία για την έγκριση του προϋπολογισμού δυσνόητα, ημιτελή και αμφισβητούμενα νομοσχέδια, ενώ οι βουλευτές δεν εύρισκαν άκρη. Ακόμη, γράφει ότι ενώ οι Γερμανοί επιμένουν ότι η Κύπρος δεν θα αποφύγει το κούρεμα, ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή απαντά ότι δεν υπάρχει καν τέτοιο θέμα προς συζήτηση. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι θα επικρατήσει χειμωνιάτικο σκηνικό μέχρι τη Δευτέρα.

«Φόβος για δεύτερο Μνημόνιο» είναι ο τίτλος του «Φιλελεύθερου», που γράφει ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη αριθμών, με στόχο τον καθορισμό των αναγκών των τραπεζών σε κεφάλαια, σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι πληροφορίες για προβλήματα βιωσιμότητας του κυπριακού δημόσιου χρέους. Επίσης, αναφέρει ότι η αγορά κινείται στις ίδιες τιμές, με εξαίρεση το χοιρινό κρέας, ενώ το αρνάκι είναι ελαφρώς φθηνότερο. Ακόμη, γράφει για ηλεκτρονικό βομβάρδισμα ψηφοφόρων, με τους πολίτες να καταφεύγουν για καταγγελίες και παράπονα στον Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Η Κυβέρνηση έδωσε μάχη παρά τις απειλές ΔΗΣΥ», γράφει ότι η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ εκτιμά ότι η σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα περιέσωσε σημαντικές κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις, ενώ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ λέει ότι ο χειρισμός του Μνημονίου δεν πρέπει να παραδοθεί στα χέρια των Αναστασιάδη και Λιλλήκα. Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρεται στο γεύμα που παρέθεσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα παιδιά των εγκλωβισμένων και δεσμεύτηκε να επισκεφτεί τα κατεχόμενα μετά τη λήξη της θητείας του. Γράφει ότι η ακροαματική διαδικασία στο Μαρί διεξήχθη χθες χωρίς την παρουσία του Κώστα Παπακώστα, ο οποίος νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην παράδοση ταχυδρομικών δεμάτων ενόψει των Χριστουγέννων, κυρίως από την Αγγλία. Ακόμη, γράφει για «σαρωτικές» αλλαγές που ψηφίστηκαν στο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό. Επίσης, αναφέρει ότι οι Κύπριοι δεν πιστεύουν στις προφητείες των Μάγια για το τέλος του κόσμου, διατηρούν όμως μια φιλοσοφική στάση απέναντι στα πράγματα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» γράφει για «Κάλαντα δύο ταχυτήτων», λέγοντας ότι οι Κύπριοι θα κάνουν φέτος γιορτές του πλούτου και της φτώχειας. Επίσης γράφει για οδικό χάρτη για την αναδιάρθρωση του Συνεργατισμού και αναφέρει ότι στο επόμενο εξάμηνο θα ολοκληρωθούν όλες οι συγχωνεύσεις. Ακόμη, γράφει ότι το ΡΙΚ τίμησε τον πρώην τμηματάρχη τηλεόρασης Άντρο Παυλίδη.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι «Επιχείρησαν οικονομικό πραξικόπημα» στη Βουλή, αναφέροντας ότι «οι αντιπολιτευόμενοι θα θυσίαζαν τις γιορτές του λαού για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη ενόψει εκλογών». Γράφει επίσης για συνειδητή παραπλάνηση σε σχέση με τις δολοφονίες αριστερών. Ακόμη, κάνει λόγο για ξεκάθαρη υπεροχή του υποψηφίου Προέδρου Σταύρου Μαλά, προσθέτοντας ότι έκανε «σκόνη και θρύψαλα» στο ΡΙΚ1 την αντιπολιτευτική προπαγάνδα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι», υπό τον τίτλο «Αβέβαιη η Τρόικα για την υπογραφή του Χριστόφια» γράφει ότι η Καγκελάριος Μέρκελ έρχεται στην Κύπρο για να διαβεβαιώσει πως αυτό θα γίνει. Με φωτογραφία από το Τρόοδος, η εφημερίδα κάνει λόγο για λευκά Χριστούγεννα. Αναφέρει επίσης ότι παρέλυσε για 13 ώρες το σύστημα καρτών του Συνεργατισμού.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα “Cyprus Weekly” υπό τον τίτλο «Ώρα για χιόνι» γράφει για άδειους δρόμους κατά τη χθεσινή χιονόπτωση στο Τρόοδος, λέγοντας ότι ενδεχομένως να έχομε λευκά Χριστούγεννα. Ακόμη κάνει λόγο για νέα αρχή στην παλιά Λευκωσία, καθώς επιστρέφει η ζωή στην οδό Ονασαγόρου. Ακόμη γράφει ότι επτά νέοι πρέσβεις παρουσίασαν χθες τα διαπιστευτήριά τους στον Πρόεδρο Χριστόφια.

cna.org.cy