Η λίστα Λαγκάρντ το “κλειδί” για τον Ελβετικό …παράδεισο!

Τέταρτη ημέρα στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων και των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

 Πρώτο μέλημα η σύγκριση των στοιχείων που υπάρχουν στη λίστα που … ξανάρθε με εκείνα που υπήρχαν σε εκείνη που είχε χαθεί επί 20 μήνες ώστε να αποδοθούν και οι σχετικές ευθύνες αν υπήρξε παραποίησή της, αν αφαιρέθηκαν από την πρώτη ονόματα.

Ως την ερχόμενη Πέμπτη όλα δείχνουν ότι αυτός ο πρώτος έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί, αλλά αυτός ο έλεγχος δεν είναι ο πιο σημαντικός για το Οικονομικό επιτελείο.

 Τα στοιχεία από τη λίστα Λαγκάρντ μπορούν να ξεκλειδώσουν τα απόρρητα στοιχεία των Ελβετικών τραπεζών.

 Στην κυβέρνηση κυριολεκτικά κρατούν την ανάσα τους περιμένοντας τη συμφωνία με τις Ελβετικές αρχές.

 Ουσιαστικά η χώρα μας επιδιώκει μια συμφωνία στα πρότυπα εκείνων που υπέγραψαν οι Ελβετοί με Άγγλους και Αυστριακούς. Να μπορεί δηλαδή η Ελλάδα να κατασχέσει το 28% των καταθέσεων των Ελλήνων εκεί στην περίπτωση που μπορεί να αποδείξει ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν φορολογηθεί και άρα είναι παράνομα έσοδα.

 Εδώ λοιπόν έρχεται η λίστα Λαγκάρντ. Δίνει ουσιαστικά έναν τεράστιο κατάλογο, σχεδόν 2.000 ονόματα, τα οποία θα ελεγχθούν.

 Στην περίπτωση που δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα εισοδήματα αυτά και τις καταθέσεις (όπως και στην περίπτωση των 54.000 ατόμων που έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό εν μέσω κρίσης) θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

 Μια συμφωνία με την Ελβετία λοιπόν θα ανοίξει το δρόμο για τις κατασχέσεις.

 Τα στοιχεία λένε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελβετία υπάρχουν τουλάχιστον 3.000 Έλληνες που διαθέτουν λογαριασμούς. Η εκτίμηση για τα ποσά που υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάνει λόγο για 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

 Από τα χρήματα αυτά το ελληνικό κράτος στην περίπτωση που αποδείξει ότι είναι “μαύρο χρήμα” μπορεί να αντλήσει από 6 ως και 9 δισεκατομμύρια.

 Ποσό που είναι αντίστοιχο με τις τελευταίες περικοπές που έγιναν λόγω μνημονίου!

 Έτσι η λίστα Λαγκάρντ αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Με βάση τη συμφωνία που επιδιώκεται η Ελβετία θα έχει την υποχρέωση να δίνει στοιχεία μόνο για τα πρόσωπα τα οποία η Ελλάδα έχει εντοπίσει ότι δεν δικαιολογούν την εξαγωγή συναλλάγματος. Βάσει της λίστας μπορούν να ξεκινήσουν πλέον οι έλεγχοι στα πρόσωπα αυτά.