Στις 12 Φεβρουαρίου το κυπριακό Μνημόνιο

Η Κύπρος έχασε, λόγω κωλυσιεργίας, το τραίνο για το κλείσιμο ενός μνημονίου μαζί με την Ελλάδα, υποστήριξε σε συνέντευξή του σε κυπριακή εφημερίδα ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup και της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Τόμας Βίζερ, ωστόσο όπως εκτίμησε, το κυπριακό μνημόνιο θα υπογραφεί στις 12 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Βίζερ επέρριψε ευθέως την ευθύνη στην κυπριακή κυβέρνηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη συνομολόγηση συμφωνίας. Ειδικότερα, έκανε λόγο για κωλυσιεργία και έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς Λευκωσίας. Η Κύπρος εκτιμούσε ότι θα ενταχθεί σε ενιαίο πακέτο διευθέτησης με την Ελλάδα, την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αναφέρει, προειδοποιούσε την Λευκωσία ότι καθυστερούσε.

«Αυτή τη στιγμή η Κύπρος έχει χάσει το τρένο», παρατήρησε ο ευρωπαίος επίσημος και παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για το φλέγον ζήτημα της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους. Το ζήτημα, πρόσθεσε, θα μπορούσε να λυθεί εν μέρει με εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, μια διευθέτηση η οποία, όπως ανέφερε, συνάντησε την διαφωνία της κυπριακής κυβέρνησης.

Η συνέντευξη πυροδότησε νέες επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης στο εσωτερικό.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Τόμας Βίζερ, ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται πως η αναποφασιστικότητα, η ατολμία και η ευθυνοφοβία της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ και του Δημήτρη Χριστόφια, έχει επιφέρει το τελειωτικό κτύπημα στην οικονομία και σοβαρή συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού.

«Αντί, έστω και τώρα να συναισθανθούν το έγκλημα που διέπραξαν εις βάρος των πολιτών και της οικονομίας, αντί να απολογηθούν που η Κύπρος έχασε το τρένο και να προσπαθήσουν να επανορθώσουν ό,τι διορθώνεται και αντί να αξιοποιήσουν την στήριξη της αντιπολίτευσης και την βούληση συνευθύνης, που εκδηλώνουν ο ΔΗΣΥ και ο Νίκος Αναστασιάδης, έχουν το θράσος να τους κατηγορούν, συγχύζοντας την υπευθυνότητα με τον εκβιασμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα.