Κυπριακός Τύπος, Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Οι δηλώσεις του Ρώσου ΥΦΥΠΟΙΚ που έκλεισε την πόρτα στην παραχώρηση διμερούς δανείου στην Κύπρο από τη Ρωσία, οι εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά και το δάνειο με την Τρόικα με φόντο τις επικείμενες προεδρικές εκλογές και η συνέχεια της συνέντευξης του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι τα βασικά θέματα με τα οποία ασχολείται στα πρωτοσέλιδά του ο σημερινός Τύπος.

«Μεγάλο Ρίσκο» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που προβάλλει τις δηλώσεις του Ρώσου ΥΦΥΠΟΙΚ ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα, έκλεισε και επισήμως την πόρτα διμερούς συμφωνίας με την Κύπρο για παραχώρηση δανείου. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει το δεύτερο μέρος συνέντευξης που παραχώρησε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος διαβεβαιώνει ότι δεν θα χαριστεί σε κανένα σε ό,τι αφορά τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα ευρήματα θα καταλήξουν στην γενική εισαγγελία. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται στην καταδίωξη και την ανταλλαγή πυρών στο Μαρκί που είχαν ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό 32χρονου.

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Κρατά πισινή η Ρωσία για την Κύπρο» και προβάλλει τις δηλώσεις του Ρώσου ΥΦΥΠΟΙΚ ότι δεν βρίσκεται στα σχέδια της Ρωσίας να χορηγήσει δάνειο πέντε δις στην Κύπρο αλλά δεν αποκλείει συμμετοχή στο πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ. Στο πρωτοσέλιδό της επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου αρχιδιαπραγματευτή Εγκεμέν Μπαγίς για τετραμερή συνάντηση στο Κυπριακό και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης. Αλλού η «Σ» αναφέρει ότι σήμερα διεξάγεται κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον των υπεραγορών Ορφανίδης.

Με κύριο τίτλο «Εκλογές με χρώμα Τρόικας» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει στο πρωτοσέλιδό του ότι σημαντικές εξελίξεις στην οικονομία επηρεάζουν το σκηνικό των Προεδρικών και ότι τα επιτελεία των υποψηφίων αξιολογούν την τακτική που θα ακολουθήσουν. Επίσης ο «Φ» στο πρωτοσέλιδό του αναφέρεται σε διαπιστώσεις της γενικής ελέγκτριας για υπέρβαση του κονδυλίου για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κυβερνητικών υπαλλήλων στο εξωτερικό ύψους πέραν των 50, 000 ευρώ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε έκθεση της Επιτρόπου για το Παιδί για τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία, διευκρινίζοντας ότι η επικέντρωση του μαθήματος στο ελληνορθόδοξο δόγμα δεν παραβιάζει κατ` ανάγκη τις αρχές της θρησκευτικής ουδετερότητας.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα με τίτλο «’Κραυγαλέες αντιφάσεις’ υποβαθμίζουν το Κυπριακό» και φιλοξενεί το δεύτερο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Ο Πρόεδρος μεταξύ άλλων, εντοπίζει ‘κραυγαλέες’ όπως αναφέρεται αντιφάσεις στις θέσεις των υποψηφίων Νίκου Αναστασιάδη και Γιώργου Λιλλήκα για το Κυπριακό. Αλλού η «Χ» προβάλλει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τουρκικές αναφορές περί τετραμερούς στο Κυπριακό. Επίσης στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα προβάλλει τις δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου για το δάνειο προς την Κύπρο.

Η εβδομαδιαία “Financial Mirror” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Συμφέρει ένα κούρεμα του κυπριακού χρέους;» και διερωτάται κατά πόσο ένα κούρεμα του κυπριακού δημοσίου χρέους αξίζει και πόσο θα κοστίσει στις τράπεζες μας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι το 2013 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για το Ευρώ καθώς υπάρχει κρίση αξιοπιστίας, κρίση στις επενδύσεις και πολιτική κρίση που επηρεάζει τις εξελίξεις. Επίσης η εφημερίδα γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει μεταξύ άλλων προσεγγίσει τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ για την θέση του Υπουργού Οικονομικών και τον Σόλωνα Κασίνη για τη θέση του Υπουργού Εμπορίου.