Οι καλοθελητές και η ελληνική πραγματικότητα-ΑΝΑΛΥΣΗ του Χρήστου Μαλασπίνα

ΑΝΑΛΥΣΗ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με απανωτά δημοσιεύματά του ο Διεθνής Τύπος, εφημερίδες και Media που θεωρούνται αξιόπιστα και έγκυρα, ασχολήθηκαν το 2012 με την Ελλάδα και την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει. Το site, Newpost.gr έκανε μία παρουσίαση των σημαντικότερων από τα δημοσιεύματα αυτά, τα οποία, όπως σημειώνει, προκάλεσαν «σεισμούς» στην Ελλάδα το 2012.
Πρόκειται για βαρύγδουπες αναφορές και δημοσιεύματα που περίπου προέβλεπαν το …τέλος της ύπαρξης της Ελλάδος. Το περισσότερο σύνηθες σενάριο ήταν εκείνο της δημιουργίας χάους και της εξόδου της Ελλάδος την ευρωζώνη. Ας τα δούμε:
Στις 27 Ιανουαρίου το Reuters προέβλεπε: «Χάος, βία και άδεια ράφια θα φέρει ενδεχόμενη χρεοκοπία στην Ελλάδα!». Στις 18 Ιουνίου πάλι το Reuters: «Θα έχουμε κοινωνική έκρηξη ακόμη και αν φέρετε τον Ιησού Χριστό!». Επίσης, 11 Ιουνίου ξανά το Reuters έγραφε: «Η Κομισιόν αναζητά λύσεις για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ». Στις 21 Μαΐου το CNN: .
Στις 16 Φεβρουαρίου η Bild κραύγαζε: «Κομμουνιστές, αντισημίτες και εγκληματίες θα κυβερνήσουν την Ελλάδα!». Ντροπή!
Τίποτε από όλα αυτά –ευτυχώς- δεν επαληθεύτηκε. Οι συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων και των εργζομένων, ασφαλώς και δεν συνιστούν «χάος». Πρόκειται για το αναφαίρετο δικαίωμά τους να απεργούν και να διαμαρτύρονται. Γι αυτό η «βία» με την έννοια και το προβλεπόμενο αποτέλεσμα του δημοσιεύματος, δεν έφθασε ποτέ. Παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, τα «ράφια» παραμένουν πάντα γεμάτα και το μόνο που χρεοκόπησε ήταν τα σενάρια των ευφάνταστων (;) δημοσιογράφων.
Και όταν τα σενάρια απεδείχθησαν «ασκήσεις επί χάρτου» πάλι κορυφαία δημοσιογραφικά ονόματα, αρθρογραφούσαν, απαξιωτικά για την Ελλάδα, όπως π.χ. στις 9 Σεπτεμβρίου το Spiegel που έγραφε: «Η Μέρκελ έχει ήδη αποφασίσει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ»…
Δηλαδή, κατά το δημοσιογραφικό αυτό όργανο, δεν ήταν οι θυσίες του ελληνικού λαού, που είδε και ανέχθηκε με φιλοτιμία το εισόδημά του να συρρικνώνεται δραματικά, που είδε με αναγκαστική συγκατάβαση να ανατρέπονται άρδην δικαιώματα που θεωρούσε κεκτημένα, που κατά σποραδικές περιπτώσεις έφθασε ακόμη και σε ακραία φαινόμενα αυτοχειρίας, και που οι θυσίες αυτές του λαού απέδωσαν καρπούς, δεν ήταν η οι επίπονες, βασανιστικές, ανθρωποβόρες και με τεράστιο πολιτικό κόστος αποφάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά και των υποστηρικτών της, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που έφεραν το καλό αποτέλεσμα, αλλά ήταν η …Μέρκελ που απλά, κατά τους ακριβοπληρωμένους άρθρογράφους του Spiegel …αποφάσισε να σώσει την Ελλάδα!..
Το ίδιο δημοσιογραφικό όργανο, όμως, ξεχνούσε ότι μόλις επτά μήνες νωρίτερα, στις 7 Φεβρουαρίου γνωμάτευε: «Δώστε τέλος στη φαρσοκωμωδία της ελληνικής διάσωσης!». Για να ακολουθήσει στις 4 Μαρτίου άλλη …γνωμάτευση του Spiegel: «Θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο η Ελλάδα»…
Άγνωσται αι βουλαί του Spiegel καθώς μόλις στις 20 Νοεμβρίου «κατακεραύνωνε» τη Μέρκελ για τους χειρισμούς της στο ελληνικό ζήτημα!
Η ΔΡΑΧΜΗ
Η Δραχμή και η επιστροφή σ΄αυτήν ήταν το δεύτερο περισσότερο «δημοφιλές» σενάριο. Στις 11 Μαΐου έγραφε το Reuters: Οι τράπεζες προετοιμάζονται για τη δραχμή. Στις 1 Ιουνίου To Bloomberg εμφανίζει την ελληνική δραχμή στους πίνακες συναλλάγματος!
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι –τώρα πλέον απεδείχθη και στην πράξη- ότι κακώς φύγαμε από την Δραχμή. Η ενιαία νομισματική μονάδα της ΕΕ όφειλε να είναι όχι το ευρώ με τις ανύπαρκτες παραστάσεις του, αλλά η τριών χιλιετιών Δραχμή. Δυστυχώς, η τότε κυβέρνηση Σημίτη δεν έδωσε την μάχη που όφειλε να δώσει στην ΕΕ για να επιβάλλει τη Δραχμή ως ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης.
Ωστόσο, ούτε σ΄ αυτήν επιστρέψαμε, όπως προέβλεπαν τα σενάρια, ούτε τέτοια προοπτική φαίνεται να υπάρχει σήμερα.
ΔΝΤ
Ένα τρίτο σενάριο η αποτυχία της συνταγής του ΔΝΤ. Στις 1 Φεβρουαρίου η Le Monde έγραφε: «Παράδειγμα προς αποφυγή η συνταγή του ΔΝΤ, εξισώνει Ελλάδα με Κένυα του 1997». Και στις 25 Σεπτεμβρίου η Guardian: «Το ΔΝΤ εξωθεί την Ελλάδα στην αποτυχία». Στις 21 Αυγούστου η Le Figaro: «Η Ευρώπη στήνει την Ελλάδα στον τοίχο»
Δεν είμαστε εμείς που θα υπερασπιστούμε τις μεθόδους και τις συνταγές του ΔΝΤ. Ασφαλώς και δεν συνιστούν παρηγορητικές και θωπευτικές διαδικασίες. Εκείνο, όμως, που φαίνεται ότι πέτυχαν είναι να κινήσουν τα νήματα για να δρομολογηθούν μερικές από τις διαρθρωτικές αλλαγές εκείνες που χρόνια τώρα είχε ανάγκη η Ελληνική Οικονομία, αλλά πότε το «χρονοντούλαπο της Ιστορίας», πότε το «ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω», πότε οι «σταμουλοκόλλαδες» και πότε οι «νταβατζήδες», δεν επέτρεπαν να πραγματοποιηθούν. Και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε.
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Θα σχολιάσουμε επιγραμματικά δύο-τρία ακόμη «θέματα» των Διεθνών ΜΜΕ. 22 Φεβρουαρίου Der Spiegel: «Ο Τσίπρας είναι ένας άξεστος εκβιαστής». Και, 5 Ιουλίου CNN: «Αλέξης Τσίπρας, το ανερχόμενο αστέρι της Ελλάδας». Τα δύο δημοσιεύματα, εκτός του ότι απηχούν διαφορετικά συναισθήματα, είναι και τα δύο άστοχα! Του Der Spiegel το δημοσίευμα είναι απαράδεκτο γιατί εκφράζεται απρεπώς για Έλληνα πολιτικό, εν προκειμένω του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, ασχέτως του εάν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του επί της πολιτικής του. Του δε CNN δεν φαίνεται να επαληθεύεται από την πορεία των πραγμάτων και των δημοσκοπήσεων…
Ένα άλλο άστοχο δημοσίευμα ήταν 3 Μαΐου στο Reuters: «Οι εκλογές στην Ελλάδα απειλούν την ευρωζώνη». Απο πότε οι εκλογές, η ύψιστη έκφραση δημοκρατίας, την ιδέα της οποίας, μάλιστα, πρώτοι συνέλαβαν και εφάρμοσαν οι Αρχαίοι Έλληνες, συνιστούν …απειλή;
Τέλος, ένα άλλο δημοσίευμα στις 11 Δεκεμβρίου: «Ο Άγιος Βασίλης δεν θα περάσει φέτος από την Αθήνα»… έπεσε και αυτό έξω. Μπορεί το γιορτινό τραπέζι να είναι –και είναι- φτωχότερο, μπορεί τα δώρα να είναι μικρότερης αξίας, κάποια να οφείλονται στην ελληνική πονοψυχία και κάποια στην προσφορά της Εκκλησίας, αλλά και ο Άγιος Βασίλης θα περάσει από την Ελλάδα και οι Έλλήνες θα τον τιμήσουν. Και εφέτος. Παρά την κρίση. Που στο μεγαλύτερο μέρος της οφείλεται στην κατάρρευση πολλών αμερικανικών πολυεθνικών κολοσσών και στην ανυπαρξία ικανού οικονομικού σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ας αιτιώνται (τάχα μου) όλοι οι «Πόντιοι Πιλάτοι» την Ελλάδα…