Δελτίο Κυπριακών Ειδήσεων

ΚΥΠΕ – Δελτίο Ειδήσεων «Δέκα»

1. Καρτέρι θανάτου έστησαν πρωτοχρονιάτικα στον 34χρονο Γιαννάκη Χριστοδούλου, από το Τραχώνι Λεμεσού, άγνωστα πρόσωπα, τα οποία ανέκοψαν την πορεία του αυτοκινήτου του και τον μαχαίρωσαν θανάσιμα. Το φονικό διαπράχθηκε χθες βράδυ στην περιοχή Μονοβόλικος. Από τις εξετάσεις της αστυνομίας και τις ανακρίσεις που έγιναν στη σκηνή, διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο του θύματος ανακόπηκε από όχημα, στο οποίο επέβαιναν δυο τουλάχιστον πρόσωπα. Ακολούθησε συμπλοκή του 34χρονου με τους δράστες, οι οποίοι τον μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου με αιχμηρό αντικείμενο και εγκατέλειψαν την περιοχή.

2. Σε επ’ αόριστον απεργία κατέρχονται από σήμερα, 2 Ιανουαρίου, οι πρατηριούχοι στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, σύμφωνα με τον Επαρχιακό Σύνδεσμο Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών Αμμοχώστου (ΠΟΒΕΚ) λόγω της παράτυπης όπως υποστηρίζουν παραχώρησης άδειας οικοδομής πρατηρίου πετρελαιοειδών στο Παραλίμνι.

3. Μήνυμα αισιοδοξίας ότι ο κυπριακός λαός θα καταφέρει να σταθεί και πάλι όρθιος παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα, τονίζοντας ότι το Κυπριακό, παρά τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα, παραμένει το μείζον ζήτημα για το λαό και εξέφρασε την ευχή όπως το επόμενο χρονικό διάστημα «αποφευχθούν επικίνδυνοι ακροβατισμοί” στο εθνικό θέμα της Κύπρου.

4. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ για τη μη εκπροσώπηση της Κυβέρνησης στη δοξολογία της Πρωτοχρονιάς, παρατήρησε ότι «ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας δεν χάνει ευκαιρία να λοιδορεί την Κυβέρνηση». Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου «καμία πρόσκληση δεν απεστάλη και καμία επικοινωνία δεν έγινε με την Κυβέρνηση για τη δοξολογία που τέλεσε η Αρχιεπισκοπή με την ευκαιρία του Νέου Έτους».

5. Από χθες, 1η Ιανουαρίου, τέθηκε σε ισχύ η νέα συνθήκη για τη «Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση» στην Ευρωζώνη, ενώ θα συμμετάσχουν με λιγότερο δεσμευτική διαδικασία και 8 χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ. Εκτός αποφάσισαν να μείνουν μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τσεχία.

6. Ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης επισκέφτηκε χτες προκεχωρημένα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς στη γραμμή αντιπαράταξης όπου πρόσφερε δώρα, έκοψε τη βασιλόπιττα και αντάλλαξε ευχές με τους εθνοφρουρούς με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς. Kατά την επίσκεψή του ο Υπουργός Άμυνας ευχήθηκε χρόνια πολλά στους εθνοφρουρούς αλλά και όπως είναι η τελευταία χρονιά που το συρματόπλεγμα της κατοχής μοιράζει την πατρίδα μας.

7. Το ζήτημα της αναγκαιότητας αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα από τους «μεγαλόσχημους», κυριάρχησε στη σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης τελετής ανταλλαγής ευχών στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχτηκε  εκπροσώπους της πολιτικής, θεσμικής και πολιτειακής ηγεσίας της  χώρας.

8. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκαινιάσει στις 10 Ιανουαρίου, σε συνεργασία με την Ιρλανδική Προεδρία, το «Ευρωπαϊκό έτος των πολιτών» 2013. Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον Πρόεδρο Μπαρόζο και τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Έντα Κένι στη Rotunda του Δημαρχείου του Δουβλίνου, ενώ πάνω από 200 Ιρλανδοί πολίτες θα συμμετάσχουν σε μια ανοιχτή συζήτηση με ηγέτες της Ευρώπης για το μέλλον της ΕΕ.

9. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε στο Κογκρέσο για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού και δήλωσε ότι τήρησε την προεκλογική του υπόσχεση για δικαιότερη φορολογία. Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση από 35% στο 39,6% του φορολογικού συντελεστή για τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα άνω των 450.000 δολαρίων.

10. Τους κορυφαίους αθλητές και ομάδες για το 2012, οι οποίοι θα βραβευτούν στις 8 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η ΕΑΚ. Στους άνδρες θα βραβευθούν οι Γιώργος Αχιλλέως (σκοποβολή), Κυριάκος Ιωάννου (στίβος), Παύλος Κοντίδης (ιστιοπλοΐα), Μάριος Νικολάου (ποδόσφαιρο), Μάρκος Παγδατής (τένις). Στις γυναίκες οι Ελένη Αρτυματά (στίβος), Άντρη Ελευθερίου (σκοποβολή), Άννα Ιωάννου (κωπηλασία), Άννα Στυλιανού (κολύμβηση), Αναστασία Χριστοφόρου (κολύμβηση).και στις ομάδες οι ΑΕΚ Καραβά (βόλεϊ), ΑΕΛ (ποδόσφαιρο), ΕΘΑ (μπάσκετ).