Σε καλό κλίμα η συντάντηση Αβραμόπουλου – Τσίπρα Φωτο:Eurokinissi.gr

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Συνάντηση σε καλό κλίμα είχαν χθες, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο ΥΠΕΞ κ. Δημ. Αβραμόπουλος και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών για τα αποτελέσματα του προσφάτου ταξιδίου του στη Λατινική Αμερική, ταξίδι στο ποίο θεσμικά είχε επιβοηθήσει το υπουργείο σε διάφοπρα οργανωτικά ζητήματα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι “οι εκπρόσωποι των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, πόσο δε μάλλον ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι συνάμα και εκπρόσωποι της Ελλάδας στο εξωτερικό, ιδίως όταν έχουν συναντήσεις με αξιωματούχους χωρών, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας”.

Μάλιστα ο Υπουργός επε΄σημανε ότι ” ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, είναι σημαντικό να επιτύχουμε τον υψηλότερο δυνατό βαθμό συνεννόησης στα εθνικά θέματα, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και η αντιμετώπιση της κρίσης σε καμία περίπτωση δεν είναι θέμα μόνον εσωτερικό.  Απαιτεί την οικοδόμηση συμμαχιών και την εγκαθίδρυση διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας με τους εταίρους μας σε ολόκληρο τον κόσμο.  Γι’ αυτό και χρειάζεται η κάθε επαφή, η κάθε συνάντηση, να προσθέτει στη συνολική εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση.”

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιποίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο “για τη θεσμική συνδρομή του υπουργείου Εξωτερικών στην ελληνική αποστολή” επεσήμανε ότι “από αυτό το ταξίδι αποκομίσαμε πλούσιες εμπειρίες. Δεν πήγαμε για να αντιγράψουμε μοντέλα, αλλά για να αποκομίσουμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες εμπειρίες, κυρίως, όμως, για να διεθνοποιήσουμε το ελληνικό πρόβλημα και να το μεταφέρουμε σε δυο χώρες που μπορούν να γίνουν σύμμαχες χώρες στην προσπάθεια της πατρίδας μας να βγει από την κρίση αλλά και σύμμαχες χώρες  σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Να μεταφέρουμε την εμπειρία μέχρι σήμερα, αλλά και τις δύσκολες ώρες που περνά ο ελληνικός λαός και να ζητήσουμε την αλληλεγγύη τους”.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για “ευήκοα ώτα” που συν΄λαντησε στο εξωτερικό και πρόσθεσε ότι δεδομένης της παγκοσμιοποίησης, “η αναζήτηση συμμάχων σε διεθνές επίπεδο είναι κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί και πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην εξωτερική μας πολιτική. Άλλωστε, είμαστε υπέρ μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Παρ’ όλα αυτά, έχει τις δυνατότητες να αναπτύξει σε διακρατικό επίπεδο συνεργασίες και με μια σειρά από χώρες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Δυο απ’ αυτές τις χώρες είναι και η Βραζιλία και η Αργεντινή, χώρες της Ν. Αμερικής. Διερευνήσαμε αυτές τις δυνατότητες συνεργασίας τόσο σε διακρατικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ε.Ε.-Λατινικής Αμερικής”.

Και ο κ., Τσίπρας κατέληξε: “Ενημέρωσα αναλυτικά τον Υπουργό Εξωτερικών και πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει αυτό το ταξίδι και η αποστολή μας το έναυσμα για να γυρίσουμε σελίδα ως χώρα στις σχέσεις μας με την Λατινική Αμερική και με τις συγκεκριμένες χώρες. Υπάρχουν δυνατότητες και είμαστε βέβαιοι ότι αυτές τις δυνατότητες μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε”.