Κύπρος-17 Φεβρουαρίου οι προεδρικές εκλογές

Με διάταγμα της Υπουργού Εσωτερικών Ελένης Μαύρου, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επίσημη εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκηρύχτηκαν οι προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν την Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου, ενώ ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί, εφόσον χρειαστεί, την επόμενη Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου.
Το διάταγμα καθορίζει την 18η Ιανουαρίου ως ημέρα για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Εξάλλου, η Υπουργός Εσωτερικών διόρισε τον κ. Ανδρέα Ασσιώτη ως Γενικό Εφόρο Προεδρικής Εκλογής και τον κ. Δημήτρη Δημητρίου ως Βοηθό Γενικό Έφορο Προεδρικής Εκλογής.
Επίσης, διορίστηκαν οι Έφοροι Προεδρικής Εκλογής ανά επαρχία.
Σύμφωνα με την τη Βικιπαίδεια, αυτές θα είναι οι δωδέκατες κυπριακές προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι με τα μεγαλύτερα ποσοστά θα περάσουν στον Β΄ Γύρο τον Προεδρικών Εκλογών(δεν θα υπάρξει Β’ Γύρος αν κάποιος υποψήφιος ξεπεράσει το 50,00%). Μία εβδομάδα μετά θα πραγματοποιηθεί ο Β΄ Γύρος, όπου νικητής στέφεται ο υποψήφιος με το μεγαλύτερο ποσοστό.
Μέχρι στιγμής και εάν δεν υπάρξουν διαφοροποιήσεις, οι υποψήγφιοι είναι:
Λάκης Ιωάννου, Υποστηρίζεται από το ΛΑΣΟΚ
Πραξούλα Αντωνιάδου,Υποστηρίζεται από ΕΔΗ
Νίκος Αναστασιάδης, Υποστηρίζεται από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ
Γιώργος Λιλλήκας, Ανεξάρτητος – Υποστηρίζεται από ΕΔΕΚ
Άντρη-Μακαρία Στυλιανού, Ανεξάρτητη
Σταύρος Μαλάς, Υποστηρίζεται από ΑΚΕΛ
Λουκάς Σταύρου, υποστηρίζεται από Ε.ΔΗ.Κ.