Διπλή τουρκική πρόκληση για ΑΟΖ

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τις τουρκικές αρχές για το ζήτημα της ελληνικής ΑΟΖ, απέστειλαν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Μετά τα δημοσιεύματα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης περί πρόθεσης της Ελλάδας να προβεί σε βήματα σχετικά με την ελληνική ΑΟΖ, η τουρκική πλευρά έσπευσε να δηλώσει «παρών» αφήνοντας αιχμές για θερμό επεισόδιο.
«Σε περίπτωση που συμβεί αυτό και η Τουρκία θα προχωρήσει σε αντίστοιχα βήματα», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ενώ ακόμη πιο αιχμηρός ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ έκανε λόγο για «αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Σμύρνη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε σήμερα ότι έχουμε διαύλους συνομιλιών με την Ελλάδα. Κατά την πρόσφατη συνάντησή μας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών συζητήσαμε τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Έχουμε διανύσει σημαντική απόσταση σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας τον προσεχή Μάρτιο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Συνεπώς, τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει μια επιτάχυνση, έχει σημασία να προβούμε στα βήματα αυτά από κοινού και μέσω διαβουλεύσεων. Ο καθένας γνωρίζει την εθνική του θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα. Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί. Υπάρχει ήδη ένας υπό λειτουργία μηχανισμός με την Ελλάδα» τόνισε.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, λέγοντας ότι εν μέσω αυτής της κατάστασης η Ελλάδα δεν θα εγκαινιάσει «νέα πεδία αντιδικίας».
Συγκεκριμένα ο κ. Γιλντίζ είπε πως «δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας. Αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια καλπάζουσα οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Έχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό».
ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Δε΄’υτερη τουρκική πρόκληση, μέσα σε λίγες ώρες, από την Άγκυρα που κλιμακώνει τίς αντιδράσεις της για την ελληνική ΑΟΖ!
Ο Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ επισκέπτεται την Αλγερία και την Λιβύη όπου ηδη η Τρίπολη προκαλεί προβλήματα με το θέμα της ΑΟΖ.
Ο τούρκος υπουργός μίλησε για «αμφισβητούμενες περιοχές» στο Αιγαίο και ουσιαστικά ζήτησε από τη χώρα μας να μην κηρύξει ΑΟΖ. “Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια αναπτυσσόμενη οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Έχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό” κατέληξε ο τούρκος Υπουργός.
Ο Τανέρ Γιλντιζ στη Λιβύη δήλωσε πως η Τουρκία θα αυξήσει την ποσότητα πετρελαίου που αγοράζει από την Τρίπολη και από τα επτά εκατομμύρια βαρέλια το έτος θα φτάσει στα δέκα εκατομμύρια ενώ τουρκικές εταιρείες θα συμμετάσχουν στα έργα κατασκευής υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 2.5 δις δολαρίων. Η Άγκυρα ζήτησε από την Λιβύη και κοιτάσματα για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αυτές οι οικονομικές σχέσεις φαίνεται πως προκαλούν προβλήματα στην χώρα μας με τη Λιβυή να παίζει το παιχνίδι της Άγκυρας στο θέμα της ΑΟΖ.
Πηγή: Newpost.gr-OnAlert.gr