Τρεις Ελληνο-αυστραλοί μεταξύ των μεγάλων ιδιοκτητών ταξί

Τρεις ομογενείς περιλαμβάνονται στην ομάδα των μεγαλοιδιοκτητών ταξί, σύμφωνα με δημοσίευμα της σαββατιάτικης «The Age». Η εφημερίδα εξασφάλισε αποκλειστικές πληροφορίες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς ταξί, σύμφωνα με τα οποία μικρός αριθμός επιχειρήσεων κατέχουν μεγάλο αριθμό από τις 5.250 άδειες ταξί στη Βικτώρια.

Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται ο ομογενής, Τζον Βλασόπουλος, ιδιοκτήτης της Embassy Taxis, o Τζιμ Δενδρινός, ιδιοκτήτης της Bayside Taxis, και ο Χάρι Κατσαμπάνης, γνωστός στην ομογένεια από την προσπάθειά του να στρατολογήσει οδηγούς ταξί από την Ελλάδα. Η «Saturday Age» σχολιάζει, ότι οι ιδιοκτήτες μεγάλου αριθμού αδειών ταξί ελέγχουν τον κλάδο και πρωταγωνιστούν στις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί κατά της εφαρμογής, από την κυβέρνηση Μπέιλιου, των ριζοσπαστικών αλλαγών που προτείνει ο καθηγητής Allan Fells, οι οποίες θα μειώσουν σημαντικά την τιμή της άδειας ταξί. Οι ιδιοκτήτες διατείνονται, ότι οι προτάσεις του καθηγητή Fells θα τους «ισοπεδώσουν» οικονομικά, διότι δεν θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν επενδύσει για την αγορά αδειών ταξί.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η αντίδραση των ιδιοκτητών-οδηγών ταξί, πολλοί των οποίων δηλώνουν ότι «θα χρεοκοπήσουν» και «θα πεινάσουν» οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αν μειωθεί η τιμή της άδειας ταξί.

Στην πολυσέλιδη έκθεσή τους προς την κυβέρνηση της Πολιτείας, ο καθηγητής Fells προτείνει την παροχή περισσότερων αδειών και ετήσια μείωση της τιμής άδειας ταξί κατά $20,000 επί πέντε συνεχή έτη, ώστε να κυκλοφορήσουν περισσότερα ταξί στην πολιτεία.

Επί του παρόντος, η Πολιτεία εκδίδει άδειες ταξί με κριτήριο τις «ανάγκες του κοινού». Ο καθηγητής Fells εκτιμά ότι ο μικρός αριθμός ταξί έχει ανεβάσει την τιμή της άδειας ταξί σε δυσθεώρητα ύψη, κατάσταση που ωφελεί επενδυτές που δεν έχουν σχέση με τη βιομηχανία ταξί.

Το κοινό καλείται να καταθέσει τις απόψεις του για τις προτάσεις Φελς μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Εικάζεται, ότι η πολιτειακή κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη δική της απόφαση τον προσεχή Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ, οι ιδιοκτήτες ταξί παραμένουν σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τυχόν επιζήμια, για τα συμφέροντά τους, απόφαση της πολιτειακής κυβέρνησης.

Πηγή: Neoskosmos.com