Χατζηδάκης: Επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά

 

«Επιτακτική είναι η ανάγκη για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά καθώς οι επιχειρήσεις σήμερα στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας και χωρίς αυτήν τίποτα δεν μπορεί να γίνει, διότι αποτελεί το αίμα της οικονομίας» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας πριν λίγο, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο υπουργός έδωσε έμφαση στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση και το υπουργείο, -στο βαθμό που του αναλογεί-, αναπτύσσει παράλληλες δράσεις και συνεχίζει στο δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών «για να καταστεί η οικονομία μας ανταγωνιστική, εξωστρεφής, φιλική στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας, νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για τις επιχειρήσεις».

Ειδικότερα, ο κ.Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι τη συμφωνία με την ΕΤΕπ για τις ΜμΕ, ύψους 1,44 δις ευρώ, ήδη, υλοποιείται -έχουν συμβασιοποιηθεί τα πρώτα 600 εκ. και μέχρι το τέλος του 2013 θα συμβασιοποιηθούν, αλλά 400 εκ-, ενώ, σημείωσε πως για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που έχουν οι εισαγωγικές/ εξαγωγικές επιχειρήσεις με τις εγγυητικές επιστολές έναντι των προμηθευτών τους, από τον Απρίλιο μπαίνει σε εφαρμογή το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων για το εξωτερικό μας εμπόριο, με βάση όσα έχει πει η ΕΤΕπ. -σε ετήσια βάση, οι πιστώσεις αναμένεται να φτάσουν τα 1,5 δις ευρώ, ανακυκλούμενες.

Παράλληλα, ο υπουργός έδωσε πολύ μεγάλη σημασία στο ΕΣΠΑ και στον στόχο για την απορρόφηση των κονδυλίων που έχει συμφωνηθεί για το 2013 να είναι στα 3,89 δισ. ευρώ, μεγαλύτερος και ακόμη πιο φιλόδοξος από τον περσινό. Δήλωσε, δε, αισιόδοξος «γιατί πιάσαμε το στόχο για το β’ εξάμηνο του 2012 και κινούμαστε, ήδη, άνω του κοινοτικού μέσου όρου».

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος, στο χαιρετισμό του παραδέχθηκε ότι εξελίξεις όπως η επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα του 2012, η βελτίωση του διεθνούς κλίματος για την Ελλάδα και ο περιορισμός της αβεβαιότητας, συνιστούν τη θετική πλευρά, αλλά, όπως είπε, υπάρχει και η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, υπάρχει το τίμημα που εξακολουθεί να πληρώνει η κοινωνία και η αγορά, υπάρχει η ύφεση, που θα συνεχιστεί φέτος για πέμπτη κατά σειρά χρονιά, υπάρχουν τα καθημερινά λουκέτα σε επιχειρήσεις και η ανεργία που αγγίζει πια το 27%. «Το ποια από τις δύο όψεις τελικά θα επικρατήσει, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στη διάρκεια του 2013» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Μίχαλος αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του υπουργείου, υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα αναπτυξιακή ώθηση, η οποία δεν μπορεί παρά να προέλθει από την ενεργοποίηση των δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα. Αναλύοντας διεξοδικά τις προτάσεις του για συγκεκριμένες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, διαβεβαίωσε ότι το ΕΒΕΑ θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά σε κάθε προσπάθεια που θα έχει ως στόχο την έξοδο από την κρίση και στην επιστροφή στην ανάπτυξη.