Καθυστερούν τα κόμματα να ορίσουν εκπροσώπους στην Οργανωτική Επιτροπή ΣΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ανοικτής Διαβούλευσης στο open gov.gr για το Νομοσχέδιο που αφορά τη νέα  δομή και λειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), καθυστέρηση παρουσιάζεται στην σύσταση της οργανωτικής Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει το έργο της υλοποίησης του νέου Νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ, η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι ορισμένα πολιτικά κόμματα δεν έχουν ακόμη ορίσει εκπρόσωπό τους, αν και τους έχει απευθυνθεί σχετική πρόσκληση από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρα, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, εδώ και περισσότερο από ένα μήνα!

Μάλιστα, στα κόμματα που καθυστερούν να ορίσουν εκπρόσωπό τους έχουν γίνει –σύμφωνα με τις πληροφορίες μας- περισσότερες από μία «υπενθυμίσεις»!

Το γεγονός προκαλεί ερωτηματικά ως προς την αιτία της «απροθυμίας» ορισμένων κομμάτων να ανταποκριθούν στο κάλεσμα, ώστε να προχωρήσει και η διαβούλευση επί του νέου νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρα, το  νέο σχέδιο νόμου για το ΣΑΕ,  έχει τεθεί σε διαβούλευση από τις αρχές Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν στην ατζέντα δύο συγκεκριμένα χρονικά σημεία, τα οποία  αφορούν το τέλος Μαρτίου, που έχει προγραμματισθεί να έχει  ολοκληρωθεί  η νομοθετική διαδικασία, δηλαδή να έχει ψηφισθεί ο νέος νόμος του ΣΑΕ, και το τέλος Ιουνίου, που θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, που αφορούν την τακτική συνέλευση και την εκλογή του νέου Προεδρείου.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό κινδυνεύει να ανατραπεί εξαιτίας της σημειούμενης καθυστέρησης ορισμένων κομμάτων να ορίσουν τους εκπροσώπους τους.

Ακριβείς πληροφορίες ως προς το ποιά κόμματα δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΥΦΥΠΕΞ, δεν υπάρχουν.  Εικάζεται, όμως, ότι τουλάχιστον τα δύο μεγάλα (σε ποσοστά ψήφων) κόμματα θα πρέπει να έχουν ορίσει εκπρόσωπο  τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δέσμευση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρα, στην Οργανωτική Επιτροπή θα συμμετάσχουν μέλη του απερχομένου Προεδρείου του ΣΑΕ, εκπρόσωποι των κομμάτων και  ορισμένες προσωπικότητες του ευρύτερου ομογενειακού χώρου.

Τέλος, ομογενειακοί κύκλοι, αναφερόμενοι στην Δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου για την ‘’Οργάνωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού’’ εκτιμούσαν ότι ακόμη περισσότεροι Απόδημοι Έλληνες και ομογενείς -καθώς επίσης σύλλογοι κλπ.- θα έπρεπε να έχουν στείλει τις θέσεις  τους ώστε να προκληθεί  όσμωση των  απόψεων με κεντρικό πυρήνα την όσο καλύτερη δυνατή οργάνωση του ΣΑΕ το οποίο, με την συμμετοχή πλέον και φυσικών προσώπων  αναμένεται (τουλάχιστον, επιδιώκεται, ως λέγεται) να καταστεί αξιόπιστο αντιπροσωπευτικό όργανο του Απόδημου Ελληνισμού.

* Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Στιγμιότυπο από παλαιότερη τελετή έναρξης Τακτικής Συνέλευσης ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη.