Κυπριακός Τύπος, 19 Ιανουαρίου 2013

 

Η καθυστέρηση στη συζήτηση και υπογραφή του κυπριακού μνημονίου λόγω της μη ανακοίνωσης του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης από την PIMCO αλλά και ενόψει των προεδρικών εκλογών και της αποχώρησης του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, η αντιδικία των Υπουργών Εμπορίου και Υπουργών Οικονομικών για το θέμα των όρων του μνημονίου στο θέμα των υδρογονανθράκων και η χθεσινή υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Προεδρικές Εκλογές του Φεβρουαρίου είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Μαζί μιλάνε χώρια καταλαβαίνουν”, αναφέρεται σε «αντιδικία» Βάσου Σιαρλή και Νεοκλή Συλικιώτη και γράφει ότι παρά τις υποδείξεις οι δύο Υπουργοί συνέχισαν και χθες να δίνουν ο καθένας τη δική του ερμηνεία για τους όρους του μνημονίου στο θέμα των υδρογονανθράκων. Αλλού γράφει ότι θέμα ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στην Κύπρο θέτει ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωβουλής Χάνες Σβόμποντα. Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας τελεί σήμερα τα εγκαίνια του φράγματος της Σολέας, του οποίου όμως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ούτε σταγόνα νερού γιατί δεν έχει κατασκευαστεί το σύστημα διανομής νερού.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Πάει μακριά η βαλίτσα του μνημονίου”, γράφει ότι όπως ξεκαθάρισε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή ακόμη κι αν η PIMCO ανακοινώσει σήμερα το τελικό ποσό που χρειάζονται οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους, δεν προλαβαίνουμε το μεθαυριανό Γιούρογκρουπ για συζήτηση του αιτήματος για δανεισμό από την Τρόικα και ότι η συζήτηση μετατίθεται στις 11 Φεβρουαρίου. Αναφέρεται επίσης στη χθεσινή υποβολή υποψηφιοτήτων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, γράφοντας «υποψήφιοι και με βούλα στην τελική ευθεία για τις εκλογές». Επίσης, γράφει ότι μετά τις Προεδρικές εκλογές θα εξεταστεί το θέμα της παραίτησης του Ν. Παπαδόπουλου από την ηγεσία του ΔΗΚΟ.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Μνημόνιο μετά τον Χριστόφια”, γράφει ότι είναι πλέον σαφές ότι το Μνημόνιο θα προχωρήσει μετά τις εκλογές καθώς οι Βρυξέλλες θεωρούν πως υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια δεν μπορεί να προχωρήσει. Γράφει, επίσης, ότι τρομάζουν τα ευρήματα έρευνας του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών αναφορικά με ουσίες που περιέχονται σε διάφορα προϊόντα μεταξύ των οποίων κάδμιο, κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκος, νιτρικά και φυτοφάρμακα. Επίσης, γράφει ότι έντεκα υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, θα είναι στο ψηφοδέλτιο των Προεδρικών εκλογών, μετά τη χθεσινή υποβολή υποψηφιοτήτων.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Πολυσυλλεκτική – αξιόπιστη η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά”, γράφει ότι υπέβαλαν επίσημα υποψηφιότητα έντεκα υποψήφιοι με τον Σταύρο Μαλά να δηλώνει αισιόδοξος για μια νικηφόρα πορεία, η οποία θα είναι προς όφελος του κυπριακού λαού. Γράφει, επίσης, ότι η θέση που διατύπωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας ότι ιστορικότερη παρακαταθήκη του Μακαρίου αποτελεί η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ενόχλησε τον Μητροπολίτη Πάφου. Αλλού αναφέρεται σε καταγγελίες του Υπ. Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη για παρασκηνιακές συμφωνίες της αντιπολίτευσης με την Τρόικα, ώστε να μην εγκριθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Οι υποψήφιοι στο προσκήνιο”, αναφέρεται σε αριθμό ρεκόρ 11 υποψηφίων στη χθεσινή διαδικασία στο Χίλτον για υποβολή υποψηφιοτήτων στις Προεδρικές. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ Βάσου Σιαρλή στο Reuters στις οποίες στέλνει το μήνυμα ότι η Κύπρος έκανε ότι της ζητήθηκε και ακόμα περισσότερα και αναφέρει ότι η χώρα ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους της ένα δάνειο, όχι ένα δώρο. Γράφει επίσης ότι οι εργαζόμενοι στη Βρετανία καλούνται να ντυθούν με φωτεινά χρώματα τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου, γνωστή ως “Blue Monday”.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΜΜ)

 

Επιστροφή