Νίκη για Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους στην Κ. Σαξωνία, ανησυχία για τη Μέρκελ

Με μια μόλις έδρα διαφορά κατάφεραν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι να επικρατήσουν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Α. Μέρκελ και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), στην εκλογική αναμέτρηση για την τοπική κυβέρνηση στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας. Οι Χριστιανοδημοκράτες ήρθαν πρώτοι, αλλά το 36% που πήραν δεν φτάνει για να κρατήσουν το κρατίδιο, ενώ τo SPD κατέληξε στο 32,6%, οι Πράσινοι στο 13,7% το FDP

στο 9,9%, ενώ εκτός έμειναν η Linke και οι Πειρατές. Οι 49 έδρες του SPD και οι 20 έδρες των Πράσινων γίνονται από κοινού κυβερνητική πλειοψηφία 69 εδρών, έναντι 54 εδρών του CDU και των 14 του FDP, αθροιστικά 68. Στους νικητές οι Πράσινοι, οι οποίοι έφθασαν στη σημαντική επίδοση του 13,7%, ποσοστό αυξημένο 5,7% σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2008. Παρόμοια θετική εξέλιξη και για το SPD που αύξησε τη δύναμη του από το 30,3% σε 32,6%.

«Δεν θα προσποιηθώ. Η ήττα πονάει πιο πολύ. Είμαστε όλοι λυπημένοι σήμερα. Λυπημένοι που δεν πήγε καλά» είπε η Άνγκελα Μέρκελ η οποία θα διεκδικήσει σε οκτώ μήνες, κι ίσως σε μια εξίσου αμφίρροπη μάχη, μια τρίτη θητεία στην καγκελαρία.