Ο Κυπριακός Τύπος, 22 Ιανουαρίου 2013

Οι εξελίξεις στη χθεσινή συνεδρία του Eurogroup, η στάση που τήρησαν Βρετανία και Γερμανία έναντι της Κύπρου, οι δηλώσεις του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Ρωσίας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε πακέτο διάσωσης για την Κύπρο, ο αιφνίδιος θάνατος του Δημάρχου Αγίας Νάπας Αντώνη Τσόκκου καθώς και η προσφυγή στο Ανώτατο καθηγητή ο οποίος θεωρεί αντισυνταγματικό το νόμο αποκοπής μισθών στη Δημόσια Υπηρεσία, η βεβήλωση τζαμιού το οποίο βρίσκεται στη Δένεια, η ορκωμοσία του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για δεύτερη θητεία προβάλλονται πρωτοσέλιδα στις σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της « ‘ Όχι’ από Μόσχα στο πακέτο διάσωσης» και γράφει ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει μαζί με την τρόικα, αναλαμβάνοντας να καλύψει μέρος του τελικού ποσού του μνημονίου, δήλωσε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Igor Shuvalon. Είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να διαγράψει το πρώτο δάνειο των 2,5 δις. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης δήλωσε ότι μετά τις εκλογές θα συγκαλέσει σύσκεψη για αντιμετώπιση της πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Γράφει αλλού ότι καθηγητής προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο όπου με οκτώ λόγους επιδιώκει να καταστεί αντισυνταγματικός ο νόμος αποκοπής μισθών στη Δημόσια Υπηρεσία.

«Η Σημερινή» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Διμέτωπη επίθεση από Γερμανία και Βρετανία» και γράφει ότι η Βρετανία παίρνει θέση στο πλευρό της Γερμανίας και μέσω του κουρέματος των καταθέσεων προσδοκά να σηκώσει τα κεφάλαια από την Κύπρο και να τα μεταφέρει στους δικούς της φορολογικούς παραδείσους. Προβάλλει επίσης τη χθεσινή επίσημη τελετή ορκωμοσίας μπροστά στο Καπιτώλιο του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ξεκίνησε τη δεύτερη του θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ. Γράφει σε άλλη στήλη ότι 40χρονος συνελήφθη για διαλεύκανση της υπόθεσης βεβήλωσης τζαμιού στη Δένεια, όπου διεξάγονται εργασίες αναστήλωσης.

«Ο Φιλελεύθερος», κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Βόμβα Σόιμπλε στο Μνημόνιο», γράφει ότι τον ασκό του Αιόλου άνοιξε χθες για το κυπριακό μνημόνιο ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλγφκάγκ Σόιμπλε καθώς αμφισβήτησε κατά πόσον η Κύπρος καλύπτεται κανονιστικά και μπορεί να είναι δικαιούχος βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Γράφει αλλού ότι βαθύτερα φαίνεται να είναι τα αιτία της παραίτησης του Πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής Ιερώνυμου από τα διοικητικά του καθήκοντά του. Μέλος της Ιεράς Συνόδου ανέλαβε να διερευνήσει δύο διαφορετικές υποθέσεις. Γράφει αλλού ότι παστεριωτές, σύνδεσμοι καταναλωτών και υπεραγορών και περιπτεράδες διαμαρτύρονται έντονα για την επιβολή του πλαφόν στη χοντρική και στη λιανική τιμή του γάλατος.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν νέα μνημόνια» γράφει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και η πώληση κρατικής περιουσίας θα φέρουν πρόσθετα μέτρα με είσοδο στο φαύλο κύκλο του δεύτερου και τρίτου μνημονίου, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι ο χρόνος αποπληρωμής και η δόση να καθιστούν το χρέος βιώσιμο. Σε άλλη στήλη αναφέρεται σε ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να κτίσει ένα κοινωνικό κράτος και να στηρίξει τους εργαζομένους αλλά η κρίση δημιούργησε προβλήματα. Αλλού αναφέρει ότι ομόφωνη είναι η θέση Διεύθυνσης, συντεχνιών και ΔΣ της ΑΤΗΚ για συμμετοχή στις διαβουλεύσεις για το μέλλον του οργανισμού.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο «Εντείνονται οι πιέσεις πάνω στην Κύπρο από εταίρους στην ΕΕ», γράφει ότι η Κύπρος ενημέρωσε χθες τα μέλη της Ευρωζώνης για την πορεία του προγράμματος αναπροσαρμογής αλλά δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απόφαση για το μνημόνιο λόγω της αναμενόμενης ανακοίνωσης από την PIMCO του τελικού αριθμού των κεφαλαιακών αναγκών των χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Σε άλλη στήλη, αναφέρει ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας για απαγόρευση του καπνίσματος εντός κλειστών χώρων έχει μειώσει δραματικά τον αριθμό περιπτώσεων άσθματος σε παιδιά στη Βρετανία. Η «CM» γράφει επίσης ότι στο πένθος βυθίστηκε η Αγία Νάπα με τον αιφνίδιο θάνατο του δημάρχου της Αντώνη Τσόκκου, ο οποίος απεβίωσε στα 59 του χρόνια.

cna.org.cy