Απολογισμός δράσεων 2012- 2013 της “Εύξεινος Λέσχη Ποντίων”

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν  ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΓΕΝΑΡΗ 2012-ΓΕΝΑΡΗ 2013
1. ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΤΑΣ (Κυριακή 5 Φεβρουαρίου)
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2012 η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν Τρικάλων διοργάνωσε την ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικής πίττας της. 
Ο πρόεδρος του συλλόγου κύριος Αποστολίδης Κοσμάς παρουσίασε τις δράσεις του συλλόγου για το παρελθόν έτος του 2011 κι έκοψε την πίτα.
Ο Ποντιακής καταγωγής λυράρης Νίκος Γαβριάς επιμελήθηκε την μουσική κάλυψη της συνάντησης με παραδοσιακούς ήχους του Πόντου.
2. ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ
Σε εκλογικές αρχαιρεσίες για την ανάδειξη εκπροσώπων του συλλόγου προέβει η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012
3. ΠΑΡΕΛΑΣΗ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ
Το ΔΣ της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 2012, παρέστει στην επίσημη Δοξολογία που ετελέσθει στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου και στη συνέχει στην επιμνημόσυνο δέηση  που έλαβε χώρα στο μνημείο του Ηρώου Πεσόντων της ΣΜΥ όπου και κατατέθηκε στεφάνι εις μνήμην  του Απελευθερωτικού Αγώνα του1821.
Για την προβολή της συνεισφοράς των Ποντίων στην Επανάσταση του1821 η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων δημοσίευσε σχετικό άρθρο στον τοπικό τύπο και διαδίκτυο:  «Η συμβολή των Ελλήνων του Πόντου στην Επανάσταση του 1821»,του Φάνη Μαλκίδη
4. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ.(Σάββατο 31 Μαρτίου 2012)
Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης με τη συμμετοχή συλλόγων της πόλης των Τρικάλων προς ανακούφιση συμπολιτών μας σε ανάγκη, με μεγάλη προσέλευση κόσμου και  προσφορά σε τρόφιμα και ρουχισμό.
Το στίγμα της εκδήλωσης έδωσε η πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης κ.Λένα Σαββίδου κατά τον χαιρετισμό της παρουσιάζοντας τον Φιλάνθρωπο πρόσωπο των Ποντίων μέσα από την συγκινητική επιστολή του μελλοθανάτου Αλεξάνδρου Ακριτίδη που λίγες ώρες πριν τον θάνατο του από την αγχόνη των ψευδοδικαστηρίων της Αμάσειας ζητούσε με επιστολή του από τη σύζυγο του να ασκήσει φιλάνθρωπο έργο εκ μέρους του, προσφέροντας χρήματα στα Φιλανθρωπικά σωματεία της Τραπεζούντας,στα σχολεία της περιοχής Λυκαστή στην Κρώμνη και τον διαμερισμό των υπαρχόντων του σε αναξιοπαθούντες.
5.ΗΧΟΥΣΑ ΓΕΦΥΡΑ (Δευτέρα 9 Απριλίου 2012)
Η Εύξεινος Λέσχη συμμετείχε στην υποδοχή που ο Δήμος Τρικκαίων διοργάνωσε, στην «Ηχούσα Γέφυρα», ένα χορωδιακό σύνολο που απαρτίζεται από Ακαδημαϊκούς και λόγιους Ευρωπαίους φιλέλληνες που επισκέπτονται τακτικά την Ελλάδα και παρουσιάζουν τα μουσικά πονήματα τους πάνω σε παλιές  γέφυρες ποταμών.
6. ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΛΟΓΑ
Για τον σύλλογο γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες η«Φλόγα», χόρεψε η Εύξεινος λέσχη Τρικάλων, στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας χορού, στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Τρικκαίων.
7.ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ «ΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ» ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ.(14έως και 17 Μαΐου 2012)
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 19η Μαΐου, η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων οργάνωσε προβολές του ντοκιμαντέρ «Τα Χνάρια των Αργοναυτών» πουεπιμελήθηκε ο Ιστορικός Θεοδόσης Κυριακίδης, για τους μαθητές των σχολείων του νομού Τρικάλων.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και της Διεύθυνσης Παιδείας και Πολιτισμού  του Δήμου Τρικκαίων.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:
.ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΩΝΑ ΚΤΕΝΙΔΗ «Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» (17 Μαΐου 2012)
Παρουσιάση το επικού ποιήματος του Φίλωνα Κτενίδη “Η Καμπάνα του Πόντου», από το Τμήμα Εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων. Προλόγισε η γραμματέας του συλλόγου κα Νόπη Παπαδοπούλου, με αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του ιατρού, βουλευτού, συγγραφέα κι εκδότη, Φίλωνα Κτενίδη.
.ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.
Ομιλία από την πρόεδρο του συλλόγου κας Σαββίδου Λένας με θέμα: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής μέσα από μαρτυρίες Τούρκων αξιωματούχων,συμμάχων αυτών και ανεξαρτήτων παρατηρητών».
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ (Σάββατο 19 Μαΐου 2012)
Συμμετοχή του συλλόγου στην Πανελλαδική Κεντρική εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Θεσσαλονίκη. Πλατεία Αγίας Σοφίας
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΣΗ ΦΟΡΟΥ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ «ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ» (Κυριακή 20 Μαΐου 2012)
Στις  εκδηλώσεις για την απότιση φόρου τιμής στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου,που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων στις 20 Μαΐου 2012, συμμετείχε η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων με την αποστολή τιμητικού αγήματος, το οποίο συνόδευε το λάβαρο του συλλόγου τόσο στην δοξολογία που τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό ναό, όσο και στην κατάθεση στεφάνου που ακολούθησε.
Η πρόεδρος του συλλόγου κα Σαββίδου Λένα στην ομιλία της στον Μητροπολιτικό ναό, κατέδειξε τα αποτελέσματα της «λείανσης» της Μνήμης και της αναγκαιότητας διατήρησης της φλόγας της ζωντανής:
«…Αποτέλεσμα της λείανσης της Μνήμης είναι  τελετές μνήμης που οι συμμετέχοντες έχουν πιο άδεια μάτια κι από αυτά των νεκρών που τιμούν καθώς και υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί μας που καταθέτουν στεφάνι στο Μνημείο του Μουσταφά Κεμάλ αμά τη επισκέψη τους στην γείτονα, με τη δικαιολογία του «είθισται» και του ότι υπήρξε μεγάλος ηγέτης για το λαό του λησμονώντας πως την ίδια ώρα υπήρξε μέγας σφαγέας του δικού μας.  Επιπλέον, πολιτικοί φορείς μας με μνήμη λειασμένη είναι πρόθυμοι να οργανώσουν πορείες για την Γενοκτονία στη Ρουάντα την ίδια ώρα που αντιμετωπίζουν τους αγώνες για την διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Πόντο ως αποκύημα εθνικιστικών και σωβινιστικών τάσεων των Ποντίων. Για να μην αναφερθεί  το πανταχού παρόν «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος Τουρκίας. Μια ιδέα που χρόνια τώρα ζυμώνεται στην Ελληνική κοινωνία για όλα τα φλέγοντα Εθνικά ζητήματα μας από την Γενοκτονία στον Πόντο,την Μικρασιατική καταστροφή, τον μαύρο Σεπτέμβρη της Πόλης, την Κύπρο και τη Θράκη και μας οδηγεί σε στάση σκυψίματος του κεφαλιού υπό το καθεστώς φόβου μη χαθεί η πολύτιμη φιλία με την κείθε πλευρά του Αιγαίου.  Η μνήμη λειαίνεται και οι Ιστορικοί μας ομιλούν περί συνωστισμού στο λιμάνι της Σμύρνης, και Ακαδημαϊκοί μας, σμίγουν τα ξίφη για το αν η λέξη «Γενοκτονία» αρμόζει στα όσα στον Πόντο συνέβησαν.  Η    μνήμη λειαίνεται και οι τηλεπαρουσιαστές ειδήσεων, σαν από τα πριν να το χαν συμφωνημένο βγαίνουν και ανακοινώνουν όλοι,μηδενός εξαιρεμένου,  πως η  ημέρα ανεύρεσης των εκατοντάδων καμένων σκελετών στον προαύλιο χώρο της παλιάς εκκλησίας της Σαμψούντας αποτελεί ημέρα πένθους για τους απανταχού Ποντίους. Και δεν βρίσκεται ούτε ένας να τους αντικρούσει και να τους βροντοφωνάξει, Όχι! Σήμερα είναι ημέρα πένθους για όλους μας.  Γιατί στον Πόντο «επέθαναν»κι  «ετάφαν»  όχι απλά Έλληνες αλλά Τραντέλλενες, τριάντα τον  αριθμό φορές Έλληνες.»
Μετά το πέρας της δοξολογίας ακολούθησε επιμνημόσυνος δέηση την οποία τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κκ Αλέξιος και καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στην πλατεία Συνοικισμού (Μικράς Ασίας).
ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ (Τετάρτη 30 Μαΐου 2012)
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της για να τιμήσει την 19η Μαΐου, ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν.Τρικάλων διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο, ημέρα αιμοδοσίας.
8. ΟΣΗΜΕΡΟΝ ΤΡΑΝΟΝ ΧΑΡΑΝ
Ποντιακός γάμος στην παλιά πόλη των Τρικάλων, «Βαρούσι», από την Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων. Με πανηγυρικό τρόπο, όπως ταιριάζει στην περίσταση,πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 η παρουσίαση των εθίμων του Ποντιακού γάμου από την «Εύξεινο Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων» στην εκδήλωση που οργανώθηκε από κοινού με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Τρικάλων «Το Βαρούσι». Τα γραφικά στενά της παλιάς πόλης των Τρικάλων με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών και τα πλακόστρωτα καλντερίμια και η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στις ρίζες των τειχών του βυζαντινού κάστρου παρέπεμπε στην εικόνα της πάλαι ποτέ κραταιάς Τραπεζούντας των Κομνηνών και διαμόρφωσαν το ιδανικό σκηνικό για την αναπαράσταση της ποντιακής χαράς.
9. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗ
Σάββατο 7 Ιουλίου 2012 και η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων έπειτα από πρόσκληση της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας Δυτ. Μακεδονίας & Ηπείρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, παρουσίασε το επικό έργο του Φίλωνα Κτενίδη «Η Καμπάνα του Πόντου», στο ανοιχτό αμφιθέατρο της Ποντοκώμης «Μίκης Θεοδωράκης»
10. ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΡΤΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΤΟ ΓΚΙΝΕΣ
31 του Αυγούστου 2012, η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων εμφανίστηκε στο Βόλο και χόρεψε όχι τον παραδοσιακό Ποντιακό Πυρρίχιο χορό, «Σέρα» αλλά συρτάκι στην παραλία του Βόλου, μαζί με 5164 χορευτές από όλη τη Θεσσαλία. Αποτέλεσμα,ένα παγκόσμιο ρεκόρ που καταγράφηκε στο βιβλίο Γκίνες και φυσικά η χαρά της συμμετοχής σε γεγονότα παγκόσμιου βεληνεκούς που προβάλλουν την Ελλάδα με τρόπο κόσμιο.
11 .ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ BRASOV
Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012, ο Δήμος Τρικκαίων καλωσόρισε στην κεντρική πλατεία της πόλης, την αντιπροσωπεία από την αδελφοποιημένη πόλη του Βrasov της Ρουμανίας με μια γιορτή μουσικής παράδοσης στην οποία έλαβε μέρος και η χορευτική ομάδα της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων & Μικρασιατών Ν.Τρικάλων παρουσιάζοντας χορούς του Δυτικού Πόντου.
12. ΤΣΙΤΣΑΝΕΙΑ 2012
Μια εξαιρετική βραδιά, ως μουσικοχορευτικό δρώμενο κι αφιερωμένη στο Μικρασιατικό τραγούδι με τη σκηνοθετική επιμέλεια του κυρίου Αχιλλέα Λέρα,στήθηκε την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων με συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών ν Τρικάλων. Η βραδιά με τον δικό της τρόπο τίμησε τόσο την Μικρασιατική καταστροφή μέσα από ήχους μουσικές, εικόνες, χορούς και τραγούδια του Χθες μας στην Μάνα Ανατολή όσο και τους Τρικαλινούς δημιουργούς που τόσο επηρεάστηκαν από το Μικρασιατικό τραγούδι.
13. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Τον εορτασμό της 14ης του Σεπτέμβρη, ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής, διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012. Με το πέρας της δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτική Ναό του Αγίου Νικολάου, η πρόεδρος του συλλόγου κα Σαββίδου Λένα εκφώνησε τον λόγο της ημέρας. Στην ομιλία της παρουσίασε την συγκλονιστική μαρτυρία της Αγγελική Ματθαίου που το 22 έζησε το δράμα του Ξεριζωμού και της Προσφυγιάς όντας ένα εξάχρονο κοριτσάκι.
Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κκ Αλέξιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Γενοκτονίας του Πόντου και της Μικράς Ασίας που η Εύξεινος Λέσχη ανέγειρε, στην πλατεία Μικράς Ασίας στο συνοικισμό Τρικάλων
14. ΕΝΑΡΞΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ (Οκτώβρης 2012)
15. ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΑΓΙΟΥ ΦΩΚΑ
Λαμπρά τιμήθηκε στον Κλεινοβό η μνήμη του Αγίου Φωκά. Στον Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αυλώνος κ. Χριστόδουλος. Το ορεινό χωριό καθώς και η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων τίμησαν τον Άγιο από τη Σινώπη του Πόντου.
16. ΠΑΡΕΛΑΣΗ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τίμησε η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών ν. Τρικάλων με τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις της Περιφερειακής ενότητας Τρικάλων.
17.  8ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ
   Το 8ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 13 Οκτωβρίου και διοργανώθηκε από την Παμποντιακή Ομοσπονδίας Ελλάδος, στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ στην Αθήνα, σε σκηνοθετική επιμέλεια του καταξιωμένου Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. 14.000 θεατές παρακολούθησαν μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων, με 2.200 Πόντιους -από 407 συλλόγους- χορευτές που ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα για να συνευρεθούν, 150 μουσικούς και 35 τραγουδιστές.
Το ΔΣ της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων συγχαίρει κι ευχαριστεί θερμά την χορευτική ομάδα του συλλόγου που επάξια τον εκπροσώπησε στο 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών. Τα μέλη της ομάδας επί έναν ολόκληρο μήνα αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο και κόπο για να προετοιμασθούν κατάλληλα. Ταξίδεψαν ανά την Ελλάδα για να παραστούν στις πρόβες που απαιτούνταν αλλά και για την τελική βραδιά καθώς επίσης και έλαβαν μέρος στις συνεχείς πρόβες του συλλόγου υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου τους κυρίου Αχιλλέα Λέρα. 
Στην εκδήλωση η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων συμμετείχε με τους συλλόγους του Σ.Π.Ο.Σ. της Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, οι οποίοι παρουσίασαν χορούς και τραγούδια της περιοχής Ακ Νταγ Ματέν του Πόντου.
18. ΠΑΡΑΚΑΘ
Ποντιακό γλέντι στα Τρίκαλα στήθηκε την Κυριακή 18 του Νοέμβρη. Οι φίλοι και τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων βρήκαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να διασκεδάσουν Ποντιακά. Στην λύρα και στο τραγούδι ήταν ο Νίκος Γαβριάς και στο νταούλι ο Τάσος Κοτταρίδης, οι οποίοι κι ενθουσίασαν το κοινό με τις παραδοσιακές μουσικές επιλογές τους.
19. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΕΕΤ «90 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ»
Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών ν Τρικάλων συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων, η Χριστιανική Ένωση Επιστημόνων Ν. Τρικάλων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων.
20. ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΙΕΡΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΡΦΥΡΑΣ.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων &Μικρασιατών Ν. Τρικάλων συμμετείχε στην Ιερά Πανήγυρη της Παναγίας Πορφύρας Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει το σωματείο για έκτη συνεχή χρονιά με στόχο την αναβίωση παλαιών εθίμων και την ανάδειξη της ουσίας αυτών με ενεργή συμμετοχή σε αυτά.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη θρησκευτική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και περιλαμβάνει εσπερινό την παραμονή και θεία λειτουργία μετά αρτοκλασίας ανήμερα στον Ιερό Ναό της Παναγίας Πορφύρας.Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών.
21. ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ
Η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων σε συνεργασία με τον Ποντιακό πολιτιστικό σύλλογο Αγίου Δημητρίου Ρυακίου Κοζάνης, παρουσίασαν Ποντιακά εθιμικά δρώμενα των εορτών του Χειμώνα, ως καλεσμένοι του Δήμου Τρικκαίων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του «Μύλου των Ξωτικών», στο Μύλο Ματσόπουλου, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012.
Η Χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων παρουσίασε τα Ποντιακά Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, που η ιδιαίτερη γλώσσα αλλά και διάθρωση τους – μιας κι εξιστορούν όλη τη ζωή του Θεανθρώπου, από τη γέννηση  και  τη διαπόμπευση του, έως και το μαρτυρικό του θάνατο στο Σταυρό-τα καθιστούν κόσμημα της Ελληνικής παράδοσης.
Η ομάδα εμφανίσεων της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου της κ. Αχιλλέα Λέρα, παρουσίασε αντιπροσωπευτικούς χορούς διαφόρων περιοχών του Πόντου.
Ο Ποντιακός Πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Δημητρίου Ρυακίου Κοζάνης,ταξίδεψε στα Τρίκαλα και μετέφερε στην καρδιά της Θεσσαλίας ένα από τα ομορφότερα ποντιακά έθιμα που σχετίζονται με το νέο έτος, τους Μωμόγερους, που αποτελούν εξέλιξη πανάρχαιων δρώμενων που αφορούσαν την γονιμότητα της γης και λάμβαναν χώρα κατά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο.
22.ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ
Παραμονή του νέου έτους και η χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων έψαλλε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στον Περιφερειάρχη, κ Κώστα Αγοραστό, στον αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Μιχαλάκη και στην περιφερειακή διοίκηση Τρικάλων.Επίσης  η χορωδία συνάντησε τον Δήμαρχο κ Χρήστο Λάππα, στον οποίο και κατά πως η παράδοση αρμόζει, θύμισε τα κάλαντα
 
Καλή και δημιουργική συνέχεια να έχουμε και για το 2013.