Σε Λειτουργία Μετρό- Τραμ Ηλεκτρικός- Έχει επιδοθεί το 80% των φύλλων πορείας

Άνοικτοί οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τουλάχιστον για τις πρώτες ώρες, τα δρομολόγια σε Μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ, θα έχουν τη συχνότητα σαββατοκύριακου.

Αναμένεται στις 3.30 μ.μ. σχετική δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Μετά τον έλεγχο των συρμών και την επίδοση των φύλλων πορείας τα δρομολόγια στο ΜΕΤΡΟ ξεκινούν
– Θα αρχίσει και η λειτουργία σε ΤΡΑΜ και
Ηλεκτρικό
– Εποδόθηκε το 80% των φύλλων πορείας στους απεργούς

– Ακινητοποιημένα λεωφορεία και τρόλει που έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Με την προσφυγή τους οι εργαζόμενοι ζητούν την έκδοση προσωρινής διαταγής η οποία να “παγώνει” τις αποφάσεις για επιστράτευση του προσωπικού και επίταξη της χρήση των ακινήτων και κινητών της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και της ΣΤΑΣΥ.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το «Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών» και στρέφεται κατά των αποφάσεων του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης για την επιστράτευση του προσωπικού του Μετρό, καθώς και την επίταξη της χρήσης των ακινήτων και κινητών της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» που είναι απαραίτητα για «την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου».
Οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία να «παγώνει» άμεσα τις επίμαχες αποφάσεις του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, όπως επίσης να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι επίμαχες κυβερνητικές αποφάσεις για τη επίταξη.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η επίταξή τους είναι αντίθετη σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 29, 87 και 105, το άρθρο 22 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία, καθώς και το άρθρο 23 του Συνταγματικού Χάρτη το οποίο προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη και στο Ν. 3536/2007 που καθορίζει τους κανόνες της πολιτικής κινητοποίησης.
Ακόμη, επισημαίνουν ότι σύμφωνα με παλαιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας η επίταξη υπηρεσιών μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον, όπως είναι οι θεομηνίες ή η αντιμετώπιση «ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Όμως, στην προκειμένη περίπτωση για την επίταξη του προσωπικού του Μετρό δεν συντρέχουν οι συνθήκες αυτές. Κατά συνέπεια οι κυβερνητικές αποφάσεις για την επίταξη του επίμαχου προσωπικού είναι αντισυνταγματικές.
Επίσης, υπογραμμίζουν ότι οι αποφάσεις για την επίταξη των εργαζομένων στο Μετρό εκδόθηκαν κατά κατάχρηση εξουσίας, καθώς αναφέρουν ότι «εκδόθηκαν ως αντίμετρα σε απεργιακή κινητοποίηση και όχι για τους σκοπούς δημοσίου συμφέροντος που τίθενται με το άρθρο 22 παράγραφος 4 του Συντάγματος». Τέλος, σημειώνουν ότι η βλάβη που υφίστανται είναι «άμεση και προφανής και δεν θα μπορέσει να ανορθωθεί στο μέλλον, δεδομένου ότι πλήττεται άμεσα το δικαίωμά τους στην απεργία και καταργείται η δυνατότητα διεκδίκησης των αιτημάτων τους».