Ο ομογενής πολυεκατομμυριούχος Τζον Κατσιματίδης υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Υόρκης

 

Ο ομογενής μεγαλοεπιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, την Τρίτη το απόγευμα, παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη Τύπου ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το αξίωμα του δημάρχου της Νέας Υόρκης.

Η συνέντευξη έλαβε χώρα στα σκαλιά του Δημοτικού Μεγάρου στο  Νότιο Μανχάταν και αυτό έχει τον συμβολισμό του, διότι αν κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, τότε από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα ανεβαίνει τα ίδια σκαλιά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο Τζον Κατσιματίδης είναι ο πρώτος ομογενής που διεκδικεί το αξίωμα του Δημάρχου της Νέας Υόρκης και συνάμα ο πρώτος δισεκατομμυριούχος ομογενής που κατεβαίνει  στον πολιτικό στίβο. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Ομογένεια της Νέας Υόρκης, διότι όλες οι προηγούμενες προσπάθειες για την ανάδειξη, έστω και

ενός δημοτικού συμβούλου, είχαν αποτύχει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ,

Την πρόθεσή του να κατέλθει υποψήφιος για δήμαρχος Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης στα σκαλιά του Δημαρχείου, ο Ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος Γιάννης Κατσιματίδης. Πλαισιωμένος από την οικογένειά του και τους δύο προέδρους των οργανώσεων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στις κομητείες Κουίνς και Μανχάταν, ο ομογενής υποψήφιος εξέφρασε την αγάπη του για την πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία του πρόσφερε ευκαιρίες.

Γιος φαροφύλακα από τη Νίσυρο, ο Γιάννης Κατσιματίδης ήλθε στην Αμερική μόλις 6 μηνών και κατόρθωσε από ένα κατάστημα τροφίμων να αποκτήσει αλυσίδα σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια να επεκταθεί στα πετρέλαια και τα ακίνητα. Η περιουσία του υπολογίζεται στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Δεν θα παραχωρούσε σήμερα συνέντευξη Τύπου αν δεν σκόπευα να κερδίσω τις εκλογές. Εχω μάθω στη ζωή μου να κερδίζω. Ήλθα από ένα μικρό ελληνικό νησί στην 135η οδό του Μανχάταν (μια περιοχή για φτωχά εισοδήματα) για να ανέβω στην κορυφή της επιχειρηματικής κοινότητας. Τώρα είναι σειρά μου να επιστρέψω κάτι στην πόλη της Νέας Υόρκης που αγαπώ», ανέφερε.

Παρότι συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο Fortune 400, με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, φρόντισε στην ομιλία του να υπογραμμίσει πως βρίσκεται κοντά στον απλό πολίτη.

«Δεν είμαι δισεκατομμυριούχος τύπου Μπλούμπεργκ», είπε διαχωρίζοντας τον εαυτό του από τον σημερινό δήμαρχο.

«Δεν φορώ κουστούμι αξίας 5.000 δολαρίων. Για το σακάκι που φορώ νομίζω η σύζυγός μου Μάργκο πλήρωσε 100 δολάρια», είπε γελώντας, για να προσθέσει:

«Καταλαβαίνω τον πόνο των απλών ανθρώπων».

Στα σχέδιά του για την ενίσχυση της οικονομίας της μεγαλούπολης, είπε πως σκοπεύει να αναβιώσει την Παγκόσμια Εμπορική Έκθεση Νέας Υόρκης, η οποία θα δώσει δουλειές στους τομείς των κατασκευών, ξενοδοχείων, σίτισης και μεταφορών.

Ο Γιάννης Κατσιματίδης ανήκε μέχρι το 1988 στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, για να μεταπηδήσει στους Δημοκρατικούς στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Μιχάλη Δουκάκη, για την προεδρία των ΗΠΑ. Αναδείχθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους χρηματοδότες του Δημοκρατικού Κόμματος, τόσο σε τοπικό, όσο και εθνικό επίπεδο, παρότι ενίσχυσε σημαντικά και ρεπουμπλικανούς υποψήφιους, όπως ο κυβερνήτης Πατάκι. Ανέπτυξε στενή φιλία με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και την πρώτη κυρία Χίλαρι Κλίντον, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα. Πέρυσι το καλοκαίρι, που ο Μπιλ Κλίντον επισκέφθηκε την Κύπρο και την Ελλάδα, χρησιμοποίησε το προσωπικό αεροσκάφος του Γιάννη Κατσιματίδη.

Στις εκλογές του 2000 υποστήριξε την υποψηφιότητα του Αλ Γκορ, όμως μετά το 2003 άρχισαν οι διαφωνίες με το Δημοκρατικό Κόμμα, κυρίως στην πολιτική του έναντι των εταιρειών πετρελαίου. Από το 2004 υποστηρίζει σταθερά τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, ενώ στις εκλογές του 2012 διοργάνωσε πλήθος εκδηλώσεων για την οικονομική εκστρατεία του Μιτ Ρόμνεϊ. Το 2011 η κόρη του Αντρια παντρεύτηκε τον Κρίστοφερ Κοξ, εγγονό του προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον.

Παρόλα αυτά, στην ομιλία του στα σκαλιά του δημαρχείου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και τον Μπιλ Κλίντον («όλοι πήγαμε καλά επί προεδρίας τους», είπε) και στον πρόεδρο Τζον Κένεντι («έβαλε το 1960 στόχο να στείλει σε 10 χρόνια αμερικανό στη Σελήνη και το κατόρθωσε το 1969») και στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, με αναφορές στον Μπαράκ Ομπάμα.

«Είχε όραμα να δει στις ΗΠΑ μαύρο πρόεδρο και ευχαριστώ το Θεό που έγινε πραγματικότητα», είπε ο Γιάννης Κατσιματίδης.

Ο Γιάννης Κατσιματίδης κι η σύζυγός του Μάρκο έχουν αναπτύξει πληθώρα φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, ενισχύοντας οργανισμούς, ιδρύματα και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ήταν εκδότης της εφημερίδας Hellenic Times και του ομώνυμου ιδρύματος υποτροφιών, που προσφέρει ετησίως για περισσότερα από 20 χρόνια υποτροφίες ύψους 100.000 δολαρίων σε ελληνικής καταγωγής φοιτητές.

Εχει υπηρετήσει από το 1997 μέχρι το 2000 πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στη διάρκεια της προεδρίας Κλίντον, προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και την Κύπρο, μεταφέροντας απευθείας μηνύματα στον πρόεδρο των ΗΠΑ από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

Οι σχέσεις του με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα είναι στενές και έχει υπηρετήσει πολλές φορές πρόεδρος της επιτροπής που διοργανώνει την Εθνική Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

Πηγή: ekirikas.gr – Greeknews.online.com