Σήμερα “Η Μελβούρνη θυμίζει Αθήνα”

Στο λιμάνι της Μελβούρνης γιορτάστηκε και πάλι η Ημέρα της Αυστραλίας με το «Φεστιβάλ του λιμανιού» παρουσία του ομογενή υπουργού Πολυπολιτιστικών Υποθέσεων της Βικτώριας, Νίκου Κότσιρα, και ομογενειακών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων.

Ο Νίκος Κότσιρας έφτασε και αυτός μετανάστης στη συγκεκριμένη αποβάθρα, το Μάιο του 1964, με το υπερωκεάνιο «Πατρίς» της εταιρίας Χανδρή.

Ο κ. Κότσιρας θυμάται μόνο ότι έφτασε νύχτα στη Μελβούρνη και εντυπωσιάστηκε από τα πολλά λαμπρά αστέρια στον ουρανό. Το αγοράκι αυτό είναι σήμερα ο πρώτος γεννημένος στην Ελλάδα υπουργός του Φιλελεύθερου Κόμματος της Βικτώριας, της δεύτερης πολυπληθέστερης Πολιτείας της Αυστραλίας.

Στο μεταξύ, πάνω από 17.000 μετανάστες από 147 χώρες πολιτογραφήθηκαν Αυστραλοί πολίτες το περασμένο Σάββατο σε τελετές που έγιναν σε όλη την Α:υστραλία, για να εορταστεί η Ημέρα της Αυστραλίας. Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Τεντ Μπέιλιου, στη δική του ομιλία θυμήθηκε ότι πριν 40 χρόνια γιόρτασε την Ημέρα της Αυστραλίας στην Αθήνα. «Σήμερα, λόγω του μεγάλου ελληνικού πληθυσμού πολλοί δρόμοι της Μελβούρνης θυμίζουν Αθήνα» τόνισε.

Στις διάφορες τελετές παρευρέθηκαν η πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι Άμποτ, υπουργοί και πολιτειακοί πρωθυπουργοί. Η ίδια η πρωθυπουργός, που γεννήθηκε στη Βρετανία, είπε ότι και αυτή έχει πολιτογραφηθεί Αυστραλή, όπως έχουν κάνει άλλα τέσσερα εκατομμύρια πολίτες της χώρας από το 1949 έως σήμερα.