«Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη & οι Μειονότητες στην Ευρώπη 1923-2010»

 Η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών  και οι Εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Πρέσβη Θεόδωρου Θεοδώρου με τίτλο «Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη &  οι Μειονότητες στην Ευρώπη 1923-2010»  η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 19.30 στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών (Π. Κωστοπούλου 2)

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι

–  Μάρκος Μπόλαρης, βουλευτής πρώην Υπουργός

– Νικόλαος Ξηροτήρης, Καθηγητής Ανθρωπολογίας τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

– Σωτηρόπουλος Παναγιώτης, Δρ. Επιστημολογίας

και ο συγγραφέας Θεόδωρος Θεοδώρου, Πληρεξούσιος Υπουργός Β΄, Πρέσβης της Ελλάδας στο Κουβέιτ, Πρόεδρος  Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, Γραμματέας Δ.Σ. Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών

Διδάκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Διετέλεσε Προϊστάμενος του Γραφείου Διοικητικών υποθέσεων Θράκης

Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην Υπουργού Θεόδωρου Πάγκαλου.

Yπηρέτησε στο Λονδίνο, στη Δαμασκό, στη Θράκη και πριν από αυτά διετέλεσε εκπρόσωπος του υπουργείου επί θητείας του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

 Από τις Ξανθιώτικες Εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ κυκλοφόρησε η επιστημονική μελέτη του Διπλωμάτη και Πρέσβη Θεόδωρου Θεοδώρου «Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη & οι Μειονότητες στην Ευρώπη 1923-2010». Στόχος και αντικείμενο μελέτης αυτού του πονήματος είναι να αναδειχθεί και να προβληθεί όλη η επιχειρηματολογία που καθιστά την Θράκη μοντέλο συνύρπαξης και θρησκευτικής ανοχής σε μια εποχή που οι θεωρίες περί σύγκρουσης των θρησκειών πολώνουν την διεθνή κοινότητα, προκαλούν φοβικά σύνδρομα και καταστρέφουν την πολιτισμική αξία της διαφορετικότητας. Ο τρόπος γραφής είναι απλός και άμεσος, ώστε να βοηθήσει τον αναγνώστη να διαβάσει καλύτερα το κείμενο. Ο Θεόδωρος Θεοδώρου παρουσιάζει μια φρέσκια και εξαιρετικά διεισδυτική οπτική των γεγονότων που σχετίζονται με τους Έλληνες Μουσουλμάνους Πολίτες της Θράκης.

Η πραγματικότητα στην Θράκη παραμένει σε μεγάλο μέρος άγνωστη για τη διεθνή κοινότητα, η οποία προτιμά να ενεργεί βάσει στερεοτύπων και προκαταλήψεων, παραβλέποντας τα πραγματικά στοιχεία και τις εξελίξεις.

Η μακρά ενασχόληση του διπλωμάτη και συγγραφέα με το θέμα της μειονότητας, οδήγησε στην διαπίστωση ότι η πλούσια βιβλιογραφία που δημιουργήθηκε με βασικό σκοπό την ανάλυση και την νομική ανάπτυξη στης Συνθήκης της Λοζάνης, δεν καταγράφει την εξέλιξη της μουσουλμανικής μειονότητας σε σχέση με τις μειονότητες στην Ευρώπη και την Διεθνή Κοινότητα. Το βιβλίο αυτό, καρπός της πολύχρονης εμπειρίας του συγγραφέα έχει σκοπό να δείξει και να επιβεβαιώσει αυτήν την «άγνοια» στις νεότερες γενιές. Άγνοια η οποία δεν μας στερεί μόνο την αυτοσυνειδησία μας αλλά και την ευρύτητα της αντίληψής μας, σχετικά με τις πτυχές ενός θέματος που αποτελεί ανεκτίμητο πολιτισμικό θησαυρό για όλους μας.

 «Αξίζει να μαθαίνουμε και από τα λάθη μας, τα οποία δεν θα λείψουν από τη ζωή κανενός, διότι κάθε δράση έχει και τις αντιδράσεις. Σημαντικό για την κοινωνία είναι να μην επαναλαμβάνονται τα σφάλματα και να αναλαμβάνονται ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, να καταλογίζονται ευθύνες. Η εφαρμογή των νόμων αποτελεί βασική προϋπόθεση λειτουργίας της δημοκρατίας και των θεσμών του κράτους. Η ολοκληρωμένη εμπειρία από τη μελέτη του θέματος της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και η συμμετοχή της μειονότητας στο κοινωνικο-οικονομικό γίγνεσθαι της Ελλάδας, δείχνει ότι η εφαρμογή των νόμων εξασφαλίζει σταθερότητα και αποτροπή ακραίων εκδηλώσεων …Το μοντέλο συνύρπαξης δύο μεγάλων θρησκειών, σε ένα τόσο μικρό χώρο όπως η Θράκη, οφείλουμε να το αναδείξουμε. Έχει σημασία να διαβεβαιώσουμε την μεγάλη πλειοψηφία των λαών, σε πείσμα των καιρών, ότι οι θρησκείες δεν χωρίζουν τους ανθρώπους…

…Οι Έλληνες Μουσουλμάνοι Πολίτες ήταν παρόντες σε όλους τους αγώνες εκφράζοντας συνολικά την μειονότητα, που ενεργούσε ως κομμάτι αναπόσπαστο της πολιτείας χωρίς διαχωρισμούς και θρησκευτικές διαφοροποιήσεις».